Když mě vidí, otáčí hlavu. Sousedé promluvili o otčímovi, který znásilňoval nevlastní dceru

Oběť znásilnění

Místní o hrůzném znásilňování nevlastním otcem

Sousedé rodiny, ve které docházelo k dlouhodobému zneužívání nevlastní dcery otčímem, si prý ničeho podezřelého nevšimli. Rodina podle nich působila zdánlivě bezproblémově, leč vztahy s oslovenými místními obyvateli zřejmě nevyhledávala. „Ani nevím, jak se jmenuje. Když mě vidí, otáčí hlavu, nechce se zdravit,“ popsal jeden ze sousedů odtažitost násilného otčíma pro CNN Prima NEWS. Případ znásilňování otřásl Českem, agresor totiž od soudu vyvázl s podmínkou.

„Oni jsou takoví samostatní,“ vylíčil pro CNN Prima NEWS jeden ze sousedů rodiny. „Vůbec nevím ani jak se jmenuje. Když mě vidí, otáčí hlavu a nechce se zdravit,“ doplnil o obžalovaném. „On je pořád v lese. Dojede, je tam, dělá si svoje a dělají s klukama v lese,“ dodal další z místních obyvatel. Matka poškozené se k případu nechtěla vyjadřovat.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nejdříve přišly návrhy, pak znásilnění. Verdikt soudu byl jako zlý sen, popsala dívka

Za znásilnění a šíření dětské pornografie vyměřil okresní soud nevlastnímu otci dívky tříleté vězení. Odvolací senát ale vyhověl mužovu odvolání a trest změnil na podmíněný. Podle posudku znalce zmiňovaného soudkyní nemělo opakované znásilňování na oběť „zásadní negativní dopad“.

Psycholog Michal Pernička, který posudek spoluvytvářel, se však proti autorství podobných závěrů vymezil. „Citace, které se v souvislosti s rozsudkem objevily v médiích, zejména o tom, že na ni znásilňování nemělo zásadní negativní dopad – to nejsou citace z mých závěrů a mého posudku,“ uvedl pro týdeník Respekt. Primář Psychiatrické nemocnice v Kroměříži Petr Nedoma, který se na dokumentu též podílel, si prý konkrétní detaily nepamatuje.

Případem se už zabývá ministerstvo spravedlnosti i Nejvyšší státní zastupitelství v Brně, které zváží podání odvolání. Na pomoc znásilňované dívky vznikla finanční sbírka, kde se už nashromáždilo několik milionů korun.

Nad okolnostmi rozsudku se pohoršovali i někteří vládní a opoziční politici. Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) podle svých slov přezkoumá, zda nebyl porušen zákon. Před jeho resortem se na úterý 23. ledna chystá protestní demonstrace organizací Konsent a Amnesty International. Podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) je třeba zjistit, jak je možné, že odsouzený za takové činy může od soudu odejít s podobným trestem, a změnit to.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Kolem případu znásilnění nevlastní dcery vládne hysterie, míní člen advokátní komory Sokol

Tagy: