Když psí oči pláčou: Jaký je osud zlomeného Preclíka, zbavil se ho někdo?

Preclíkovo video zaujalo tisíce lidí napříč republikou. Křížence odchytil útulek AniDef - Žim a po zveřejnění jeho zaslzených očí se národ pejskařů rozbrečel s ním. Přesně tak totiž vypadá zlomené srdce. Něžná duše v těle bulla, který by za normálních okolností lidi děsil, je teď rozplakává. Zatím se neví, zda mu někdo ublížil a vyhodil ho, nebo se ztratil. Neumí mluvit, nepoví nám to, jen jeho výraz říká, že mu uvnitř duše dobře není.

Byly třeba výstřely do vzduchu

„Preclíka jsme odchytávali dva dny v 90 km vzdálených Tuchlovicích. Pes jeho vzhledu budí velký respekt, a když o takovém psovi nic nevíte, je nutné předpokládat to nejhorší a být opatrný natolik, jako kdyby byl pes extrémně nebezpečný a agresivní,“ popisuje Barbora Benešová vedoucí útulku AniDef –⁠ Žim, kde se o Preclíka momentálně starají.

Preclík se toulal v areálu firmy. Vyvolával strach a paniku. Jakmile uviděl člověka, začal vrčet. Dokonce musel být městskou policií z bezpečnostních důvodů i zahnán výstřelem do vzduchu. Poprvé se ho policie a pracovníci útulku snažili odchytit v pondělí 3. ledna. Na jeho trasách umístili odchytovou klec a doufali, že budou úspěšní. Další den se ho podařilo úspěšně odchytit a převézt do dočasného domova v útulku. „Rádi bychom městské policii Tuchlovice poděkovali, protože jejich spolupráce a pomoc při odchytu Preclíka byla klíčová,“ doplňuje Barbora.

Poraněná tlapka a přeříznutý sval

„Zatím se hodně bojí, a tak dostává prostor a čas. Snažíme se s ním pomalu navázat kontakt, získat jeho důvěru a navodit mu pocit bezpečí. Vedle fyzického stavu je důležité sledovat i ten psychický. Zvířata je nutné rehabilitovat v obou těchto směrech. Nic neukvapit a nejednat hned na úkor psychiky, protože každé špatné zacházení vzdaluje zvíře od nového šťastného života ve vytouženém domově.“

Co se musí stát, aby se oči plné radosti proměnily na černočernou tmu? Aby se vytratila i ta poslední jiskřička naděje... Co se musí stát, aby tu zářící hvězdu uprostřed duše pohltila temnota tak hluboká, že vše dobré udusila. Při pohledu na Preclíka se nám svírá úzkostí srdce. 💔 Tento kříženec Bulla, který je pro mnohé krvelačná bestie se choulí a klepe při každém zaštěkání. Nyní nemá nikoho o koho by se mohl opřít. Kdo by mu dodal potřebný pocit bezpečí. Dokážete si to představit? Neví kde je a my mu neumíme říct, že už bude dobře. Neumíme mu vysvětlit, že teď už je v bezpečí a že mu nic nehrozí. Že se nemusí choulit v rohu místnosti. 😞 Preclík potřebuje čas, aby vše pochopil, ale jedno je jisté. Jsme tu pro něj. Uděláme maximum pro to, aby se výraz v jeho očích opět změnil. Aby se mu zahojila jeho tolik poraněná duše. Jsou totiž rány, které nejsou vidět na těle, ale o to jsou hlubší... Jeho osud je velmi smutný. Celé dva dny jsme se ho snažily spolu s policií Tuchlovic (které moc děkujeme za nasazení a ochotu mu pomoci) odchytit. Dokonce byly nutné od policie dva výstřely do vzduchu, aby byl zahnán. Samozřejmě že na psa, kterého neznáte a který při pohledu na člověka začíná cenit zuby a vrčet musíte jít obzvlášť opatrně. V okolí firmy kde se toulal vyvolával strach lidí, pravdou ale je, že nejvíc se bál on sám. Preclík není zlý, je zmatený a momentálně zůstal sám. Na všechno... Naštěstí díky správným lidem dostane svou šanci. Možná ho někdo zoufale hledá, možná se ztratil. Prosím, sdílejte ho. Pokud na něj někdo čeká, ať se k němu dostane, že Preclík je tady a kouká na dveře jestli se objeví známá tvář. Pokud však nikoho nemá, nyní má nás. ❤ Je důležité mu dát prostor a čas. Navázat s ním pozitivní kontakt a získat jeho důvěru. Na pacičce má také velmi hlubokou a ošklivou ránu, kterou jsme ošetřily, ale zítra s ním jedeme na veterinu. Zatím potřebujeme, aby pochopil, že je již v bezpečí. Že jsme tu proto, abychom mu pomohly. Preclíka čeká dlouhá cesta než nalezne milující domov nebo najde ten jeho ztracený, ale jsme připraveni tu být pro něj. Chceme vidět, kdy poprvé vesele zavrtí ocáskem, kdy nás přivítá laškovným štěkotem. Chceme opět vidět radost v očích tohoto nešťastného zvířete. Vydáte se na tu cestu za jeho novým životem s námi? Preclík nás potřebuje všechny! 🙏 Podpořte prosím Preclíka na transparentní účet 2401251539/2010 s poznámkou PRECLÍK. Buďte i vy ti, kteří opět zažehnou tu jiskru v jeho očích.! 🙏 SDÍLEJTE PRECLÍKA. Společně mu dokážeme změnit život! 🐶 Pojďme ukázat světu že tu je a že nám na něm záleží!

Posted by AniDef - útulek Žim on Thursday, January 6, 2022

Preclík absolvoval návštěvu veterináře a byl to vzorný pacient. V poraněné tlapce má zánět a má dokonce rozříznutý i sval. Rána je opravdu hluboká. Prozatím dostal antibiotika a packu bude ještě nutné ošetřit chirurgicky.

„Nyní se však musíme soustředit na jeho poraněnou duši. Dlouho jsme tu neměli tak smutného a nešťastného psa. Ztratil se? Zbavil se ho někdo? Netušíme a on nám to říct nedokáže.“

Majitel neznámý

I přes opravdu velké množství sdílení příspěvku o jeho odchytu se původní majitel zatím neozval. Je mu zhruba 8 měsíců a dokonce je čipovaný. Čip však není zaregistrovany, což bývá právě největší problém. Zákon sice ukládá povinnost psy čipovat, ale ne registrovat a v případě ztráty vašeho mazlíčka je tak čip bezcenný.

„To vše, co vidíme zrdcadlit v jeho očích, nás velmi bolí, ale jsme tu pro něj. Chodíme za ním, klidným hlasem na něj mluvíme. Snažíme se, aby se zde cítil lépe. Aby brzy zavrtěl ocáskem. Aby se nadšeně rozeběhl na svůj pelíšek a poprvé se proběhl s nějakou pískající hračkou. Ano, to, co je pro mnohé majitelé psů běžnou věcí, je pro nás zatím jen zbožným přáním.“

Pokud se do dvou měsíců od oznámení Preclíkova nálezu neozve původní majitel, bude se pro něho hledat nový domov. Ovšem pouze v případě, že jeho dušička na tom bude lépe. I přes jeho velký smutek jsou ale vidět malé krůčky k lepšímu. Momentálně má kvůli nemocné pacce límec, ze kterého není nadšený, ale brzy bude lépe.

Léčitelé psích zlomených duší

Útulek AniDef má mnoho zkušeností s nápravou zlomených psích srdcí, byli jsme u nich například natáčet převýchovu agresivního Jima, kterého našli uvázaného v lese. Původně byste se neopovážili přiblížit ani k jeho kleci, vůlí, láskou a trpělivostí tamních pracovníků je dnes Jim v novém domově.

Nyní se starají o 120 zvířat, více jak polovina potřebuje nadstandartnější péči. Pokud byste rádi  přispěli Preclíkovi, můžete na transparentní účet 2401251539/2010 s poznámkou PRECLÍK.

Tagy: