Bez jaderných zbraní by Rusko dávno nebylo velmocí. Jeho arsenál nepodceňujme, tvrdí experti

Vojenská přehlídka na Rudém náměstí v Moskvě.

Hrozba špinavé bomby

Navzdory bídnému stavu ruské pozemní armády bychom neměli podceňovat její jaderný potenciál, shodují se bezpečnostní specialista Jan Paďourek a bývalý náčelník generálního štábu Jiří Šedivý. Arsenál zbraní hromadného ničení je pro velmocenskou pozici Ruské federace naprosto klíčový, proto bychom měli předpokládat, že bude v dobrém stavu.

Okupační armáda se potýká s mnoha problémy včetně technického stavu či stáří zbraní a výstroje. Obdobnou situaci však nemůžeme očekávat u jaderného arsenálu Kremlu. „Varoval bych před podceňováním připravenosti a schopnosti, včetně technické úrovně ruských jaderných zbraní. Této části svých ozbrojených sil věnují Rusové maximální pozornost,“ vysvětlil Šedivý.

Za pravdu mu v tomto přesvědčení dal Jan Paďourek. „Jaderné zbraně jsou pro Ruskou federaci naprosto kruciální. Je to možná poslední pojistka, která zemi staví do velmocenské pozice. Bez jejich vlastnictví by v této pozici již dávno nebyla. Jaderný potenciál Ruska je velmi nebezpečný a musíme s ním počítat,“ doplnil bezpečnostní specialista.

Špinavá bomba

Ruská tvrzení o ukrajinských plánech k použití „špinavé bomby“ nemají pro odborníky žádnou váhu. „Případné použití špinavé bomby Ukrajinou nedává absolutně žádný smysl. Zásadním způsobem by se změnila situace v mnoha ohledech. Skončila by jednoznačná podpora Západu pro Ukrajinu,“ zhodnotil nepodložené spekulace Paďourek. Jedná se podle něj pouze o propagandistickou akci agresora s cílem eskalovat situaci. Tvrzení Moskvy odmítla i řada západních představitelů včetně generálního tajemníka NATO Jense Stoltenberga.

Experti na druhé straně nepředpokládají užití jaderných zbraní ani ze strany Ruska. Podle Paďourka se Kreml častými jadernými hrozbami pouze pokouší „zastrašit a znervóznit Západ“. Po počátečním selhání v útočné válce, kdy se Vladimiru Putinovi nepodařil plán rychlého dobytí Kyjeva a dosazení loutkové vlády, se má země ve druhé fázi konfliktu snažit výhružkami eskalovat situaci. Motivací tohoto přístupu je podle bezpečnostního specialisty donucení Ukrajiny k vyjednávání podmínek na základě „ruského diktátu“.

Tagy: