Kempování nadivoko: Ušetříte, ale pozor na zákony. Jak bez obav trávit čas v české přírodě?

Kempování na divoko vyjde sice zdarma, ale má svá úskalí.

Kempy, stany, karavany, obytné vozy – to všechno je klasika, ale zkusili jste kempování nadivoko? Na vlastní pěst, ztraceni uprostřed lesů? Na rozdíl od jiných zemí to u nás není zakázané, a lidé navíc díky takovému typu kempování výrazně ušetří. Vše má však své háčky.

Rodinu Slavíčkových z Mohelnice vyjde noc ve stanu v kempu u Prahy na 824 korun. Nadivoko by to bylo sice zdarma, ale má to svá rizika. „Byli bychom tam sami, což by nás za chvíli asi začalo dost štvát,“ konstatovala malá výletnice. „Nevím ani, kde bychom mohli kempovat, abychom někomu nepostavili stan na pozemku,“ dodal otec od rodiny.

To je nakonec při kempování nadivoko to nejdůležitější. Zjistit si, jestli vybrané místo někomu nepatří. Pokud se pak vyvarujete prohřešků uvedených v zákoně, jako je ničení přírody, její znečišťování nebo rozdělávání ohně uprostřed lesa, není problém. „Co není výslovně zakázáno, je povoleno. Z hlediska zákona je to příznivější pro výletníky z hlediska bivakování nebo jakéhosi přespání,“ sdělil redakci mluvčí Policejního prezidia ČR Jakub Vinčálek.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vlakem do Chorvatska 2023: Podrobný průvodce cestou, cenami i místní dopravou

Zatímco například v karavanu může člověk bezpečně přenocovat, jakmile vyndá třeba gril nebo stoleček, měl by se mít na pozoru – v danou chvíli kempuje. „Musím se podívat, jaká v dané obci platí pravidla, protože to je v pravomoci obcí a vlastníků, co dovolí a co nedovolí,“ podotkl výkonný ředitel Asociace kempování Roman Váňa.

Všeobecně platí zákaz kempování v chráněných oblastech. Jak to je na konkrétním místě, poradí i řada aplikací. Jedna z nich dokonce takové pronajímání pozemků ke kempingu zprostředkovává. „Host, když tam jede kempovat, tak ví, že ho ráno nikdo nevyžene. Nepřijde majitel, že zatarasil cestu, nezaťuká tam policie,“ vysvětloval Luboš Tesař z Bezkempu.cz.

Relativní novinkou, kterou jsme převzali z Německa, je takzvaný stellplatz, tedy místo pro obytné vozy. K dispozici je zde například voda či elektřina. Ale ani stellplatz není zdarma. „Stojí něco mezi 500 a 600 korunami na den,“ dodala jeho provozovatelka Blanka Anežka Literová.

Tagy:
les příroda Německo karavan kempování stan cestování kemp Praha Mohelnice Roman Váňa Policejní prezidium České republiky