Slavný diplomat kritizuje světové lídry: De Gaulle či Nixon by si s Putinem poradili lépe

Někdejší americký ministr zahraničí Henry Kissinger

Bývalý americký ministr Henry Kissinger kritizoval přední evropské lídry. V rozhovoru pro Bloomberg uvedl, že jim chybí dlouhodobá vize. Nešetřil ale ani představitele Spojených států, ti prý nejsou pružní tak, jako tomu bylo v dobách prezidenta Richarda Nixona.

„Současnému evropskému vedení chybí poslání a představa o tom, kam by mělo směřovat,“ řekl někdejší americký státník v rozhovoru pro Bloomberg. Několikrát v této souvislosti jmenoval francouzského prezidenta Emmanuela Macrona a německého kancléře Olafa Scholze. Tyto přední evropské lídry pak přirovnal k německému poválečnému kancléři Konradu Adenauerovi a někdejšímu francouzskému prezidentu Charlesi de Gaullovi.

„Gaullův názor, že se Velká Británie nikdy nestane plnohodnotným členem Evropské unie, se ukázal jako pravdivý,“ okomentoval stručně Kissinger situaci kolem brexitu.

Bývalý ministr zahraničí nešetřil ani Spojené státy. Kissinger se domnívá, že současná geopolitika vyžaduje „nixonovskou flexibilitu“, která by pomohla zmírnit konflikty mezi USA a Čínou, stejně jako mezi Ruskem a zbytkem Evropy. „Současný americký prezident (Joe Biden), stejně jako předchozí administrativy, je příliš ovlivněný domácím pohledem na Čínu. Samozřejmě je důležité zabránit Číně či jakékoliv jiné zemi v hegemonii, ale nelze toho dosahovat nekonečnými konfrontacemi,“ uvedl v rozhovoru 99letý Kissinger.

Nixon se zničil sám

Už dříve přitom upozorňoval, že nepřátelské vztahy mezi Čínou a USA mohou přerůst v „globální katastrofu srovnatelnou s první světovou válkou“.

Na otázku, kdo by byl nejsilnějším vyjednávačem s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, jmenoval Kissinger francouzského prezidenta de Gaulla. Vzápětí ale dodal, že i „Nixon by byl docela dobrý“. „Byl velmi dobrý zahraničněpolitický prezident. Na domácí scéně se však zničil sám,“ řekl Kissinger.

Právě Nixon se za podpory svého hlavního bezpečnostního poradce Henryho Kissingera v 70. letech zasloužili o normalizaci vztahů s Čínou.

Kissinger je v Číně stále přijímán s nejvyššími poctami a setkává se tam s vysokými státními představiteli. V listopadu roku 2019 jej v Pekingu přijal i čínský prezident Si Ťin-pching. Kissinger rovněž vlastní konzultační společnost, jež pomáhá nadnárodním korporacím se vstupem na čínský trh.

Podle některých pozorovatelů však bývalý ministr zahraničí, který se hlásí k realistickému přístupu k zahraniční politice, dlouhodobě ve svých pracích přehlíží porušování lidských práv v Číně.

Tagy: