Koalice teď bude ve Sněmovně agresivnější, míní Hrnčíř. Jen si děláte PR, kontrovala Vaňková

Poslanec Jan Hrnčíř (SPD) a poslankyně Pavla Pivoňka Vaňková (STAN)

Co na to vaše peněženka (24)

Odmítnutí stížnosti hnutí ANO Ústavním soudem vnímá poslanec Jan Hrnčíř (SPD) jako politické rozhodnutí. V pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS vyjádřil své obavy z toho, že vláda nyní ztratí zábrany a bude při svých návrzích ve Sněmovně „mnohem agresivnější“. Představitelé opozice však podle zákonodárkyně Pavly Pivoňky Vaňkové (STAN) zneužívají obstrukce k tomu, aby „si dělali své PR“.

Hrnčíř uvedl, že se porota Ústavního soudu (ÚS) ve svém středečním rozhodnutí zachovala „jako třetí komora Parlamentu“. „Obávám se, že koalice nyní ztratí byť jen chabé zábrany v porušování či ohýbání jednacího řádu. Bude mnohem agresivnější, co se týče návrhů ve Sněmovně,“ prohlásil v pořadu Co na to vaše peněženka.

K TÉMATU: Kubáček: Lidovci zamrzli, čeká je řízené předání moci. Nežli Čunka si raději zvolí konec

Sám se ztotožňuje s prohlášením tří soudců, kteří se v patnáctičlenné skupině při ÚS vymezili proti svým kolegům. „Překvapil mě názor, že vznikl nárok na řádnou valorizaci, ale protože trval krátkou dobu, je to legislativně bez problémů. Působí to na mě tak, že pokud se poruší zákony na krátkou chvíli, tak se nic neděje. To mě šokovalo,“ dodal Hrnčíř.

Vláda podle něj dala jasně najevo, že nemá zájem se s opozičními zástupci bavit, s čímž souvisí i schválené návrhy ohledně omezení výstupu poslanců v dolní komoře Parlamentu. „Využíváme tak nástroj, který nám jednací řád dává, ale kabinet si s tím hlavu neláme a jeho znění klidně ohýbá,“ řekl.

S jeho slovy však nesouhlasí poslankyně Pavla Pivoňka Vaňková. „Je to nesmysl. Jsme svědky toho, jak politici z opozice zneužívají obstrukce k tomu, aby si uzurpovali mediální zájem, trhali rekordy nebo si dělali svoje PR,“ oponovala a připomněla mnohahodinový projev předsedy SPD Tomia Okamury.

V návaznosti na kritiku ohledně výrazného osekávání rozpočtu namítla, že nedochází ke škrtání mandatorních výdajů na zajištění základních věcí. „Pořád máme systém bezplatného školství či zdravotnictví. Stát také vynakládá prostředky na dotační programy pro obce a kraje. Škrtáme hlavně ve výdajové stránce veřejné správy,“ dodala Pivoňka Vaňková.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Lipavského resort vychvaluje korespondenční volbu. Mohlo by volit až o 100 tisíc Čechů více

Tagy:
návrh zákon státní rozpočet pořady CNN Prima NEWS projev rozhodnutí Jan Hrnčíř obstrukce Co na to vaše peněženka mandatorní výdaje Poslanecká sněmovna ČR Ústavní soud České republiky starobní důchod Pavla Pivoňka Vaňková škrty