Kohajda: Řetězce by měly férově zlevnit. Těžko, lidem nezůstane navíc nic, opáčil Hrnčíř

člen sněmovního rozpočtového výboru Michael Kohajda (nestr. za KDU-ČSL) a místopředseda sněmovního rozpočtového výboru Jan Hrnčíř (SPD)

360° 28.8.2023

Obchodní řetězce by měly reagovat na vládní snížení daně u některých potravin a zlevnit, bylo by to férové, řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS člen sněmovního rozpočtového výboru za KDU-ČSL Michael Kohajda. Podle místopředsedy sněmovního rozpočtového výboru Jana Hrnčíře (SPD) ale lidem v peněženkách víc peněz stejně nezůstane. „Víme, že když se daně zvyšují, tak se na to zpravidla nabalí i nějaká marže,“ podotkl Hrnčíř.

Místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Skopeček (ODS) v nedělní Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS uvedl, že je přesvědčen, že po změně DPH zůstane lidem v peněžence více peněz. K tomu dojde i podle člena sněmovního rozpočtového výboru za KDU-ČSL Michaela Kohajdy. „Je v silách potravinářů i obchodníků, aby to dodrželi. Myslím si, že by bylo skutečně férové, že když snižujeme sazbu o tři procentní body, musí řetězce snížit ceny,“ vyzval Kohajda v pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vláda překáží ekonomice. Žije v iluzi, že problémy převáží zahraniční politikou, míní Pilný

Místopředseda sněmovního rozpočtového výboru Jan Hrnčíř (SPD) tomu ale nevěří. „Část položek důležitých pro bydlení a k tomu třeba i léky se zvyšují z desetiprocentní na dvanáctiprocentní sazbu. Víme, že když se daně zvyšují, zpravidla se na to nabalí i nějaká marže,“ podotkl Hrnčíř a připomněl nedávné zvýšení spotřební daně z nafty. „Vylétly ceny pohonných hmot, všichni jsme to viděli. Tedy nějaká tři procenta jsou marginální částka,“ popsal Hrnčíř.

Podle něj navíc nad cenami nefunguje žádný dohled. „Je poměrně bezzubý. Řetězce si tady dělají, co chtějí,“ sdělil Hrnčíř. Podle něj by vláda měla místo „bezvýznamných tří procent“ zavést sociální sazbu okolo sedmi až osmi procent na základní položky. „Taková změna by byla skutečně významná, lidé by ji poznali a lépe by se kontrolovala,“ podotkl Hrnčíř s tím, že podobně to má více států.

Snížení daně o tři procenta podle něj „vypadá dobře na papíře, ale nemůže nic garantovat“. „V peněženkách lidem nezůstane nic navíc,“ míní Hrnčíř.

Kohajda ale namítl, že nižší ceny nemůže vláda garantovat ani při výraznějším snížení daně. „Říkáme obchodníkům, ať jsou féroví. Stát snižuje sazbu daně na potraviny, protože jsou drahé, tak toho nezneužijte a snižte i cenu potravin,“ vyzval obchodníky Kohajda.

Tagy: