Kolář: Schwarzenbergovo zpochybňování justice ve Feriho kauze by jiným politikům neprošlo

Petr Kolář

Kdyby podobné vyjádření, jaké k soudu Dominika Feriho pronesl Karel Schwarzenberg (TOP 09), učinil jiný politik, byl by kolem toho „strašný brajgl“, věří komentátor MF DNES Petr Kolář. Výrok zakladatele TOP 09 o tom, že „žádná justice není zcela nezávislá“, pouze prošuměl, zhodnotil ve vysílání CNN Prima NEWS.

Jaký by měl být přístup vládních politiků k případu jejich bývalého kolegy Feriho, který čelí nepravomocnému rozsudku odnětí svobody za znásilnění, není podle Koláře jednoznačně jasné. „Asi by něco říct měli, ale na druhé straně, co? Buď by řekli, že šlo o politováníhodnou událost, ke které dochází jednou za 10, maximálně 20 let jako ve filmu Jáchyme, hoď ho do stroje!, nebo by napadali rozhodnutí soudu,“ řekl komentátor.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ferimu hrozí vězení s ostrahou. Co by ho čekalo za mřížemi, pokud neuspěje s odvoláním?

Právě to udělal Karel Schwarzenberg, když redakci CNN Prima NEWS sdělil: „Je mi ho (Feriho) líto. Žádná justice není podle mé zkušenosti zcela nezávislá.“ Bývalý diplomat vyvolal svým vyjádřením v souvislosti s Feriho kauzou kontroverze již dříve, když zpochybnil závažnost obvinění proti mladému exposlanci. „Nikdy jsem nic takového neslyšel. A co je, prosím, nevhodné chování? A co je sexuální obtěžování? Že se 25letý kluk snaží holku dostat do postele a opačně, bylo vždy považováno za normální. Tak, prosím, nebuďme pokrytci,“ reagoval tehdy bývalý ministr na svědectví žen.

Schwarzenbergovo vyjádření Koláře zarazilo. „Soud vynese nějaký rozsudek a Karel Schwarzenberg zpochybňuje nezávislost justice. Zaznít tohle z úst jakéhokoliv jiného politika, je kolem toho strašný brajgl. Co si vůbec dovoluje zpochybňovat nezávislost justice. Ale v tomhle případě to je asi povoleno, protože to vcelku prošumělo,“ kroutil hlavou ve vysílání CNN Prima NEWS.

K TÉMATU: Zpochybňování justice kvůli kamarádovi? Schwarzenberg čelí kritice za výrok o Ferim

Tagy: