KOMENTÁŘ: Pokud Spolu nepůjde do eurovoleb společně, dá zadarmo munici Babišovi

Šťastná trojice, selfíčka, úsměvy na všechny strany. Tak vypadali lídři koalice Spolu před sněmovními volbami i po vyhlášení jejich výsledků. Teď stojí před velmi těžkým rozhodnutím: Jít společně i do evropských voleb? Zatím to vypadá, že se strany spíš rozdělí. A tím totálně nahrají Andreji Babišovi a ukáží, že se spojily opravdu jen účelově.

Volby do Evropského parlamentu se budou konat už v červnu příštího roku a rozhodnutí, jak budou ODS, TOP 09 a KDU-ČSL kandidovat, zatím nepadlo. I když podle původního plánu mělo být už dávno jasno. Není divu, že to stranám tak trvá. Respektive to trvá občanským demokratům, protože záleží především na jejich názoru.

Mohlo by vás zajímat: Pavlova nerozhodnost vyjde na miliardy. Do předčasného důchodu míří rekordní počet lidí

Lídři koalice Spolu – premiér Petr Fiala (ODS), ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) a šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) by si přáli, aby projekt pokračoval. Jenže nezáleží jen na nich.

Samostatnou kandidátku prosazují některé špičky ODS. Mezi nimi třeba lídr kandidátky občanských demokratů Alexandr Vondra (ale nejen on). Důvody jsou vcelku pochopitelné. Hlavní je, že se partaje liší v názorech na evropská témata, a to hodně. Rozdílně se dívají třeba na přijetí eura, ke kterému se kloní topka i lidovci, zatímco ODS je ke společné evropské měně skeptická.

Strany jsou zároveň v různých frakcích. TOP 09 a KDU-ČSL patří do Evropské lidové strany prosazující úzkou spolupráci na evropské úrovni. ODS je ve skupině Evropských konzervativců a reformistů, která je tak trochu euroskeptická. Zastánci samostatných kandidátek argumentují, že by se trojlístku horko těžko skládal společný volební program a že se zkrátka jedná o jiný typ voleb. A také se bojí kroužkování. Všechno tohle je pravda, ale…

Jednou se pro koalici Spolu rozhodli, a pokud se nebudou schopni dohodnout na spolupráci v eurovolbách, může to být začátek konce. Měli by vidět i dál, než jen k sestavování kandidátek nebo obavám z kroužkování.

K volební kampani patří vymezování se vůči politickým konkurentům. V diskuzích budou chtít politici ostře vystupovat proti sobě, ale zároveň budou muset být opatrní, protože společně vládnou. Když se v nějaké debatě pohádají, bude se jim to těžko vysvětlovat. A kdo jim to jako první „omlátí“ o hlavu? Andrej Babiš.

Rozštěpení koalice Spolu jen potvrdí Babišova slova z dob před sněmovními volbami, že se jedná o účelový protibabišovský slepenec. I teď šéf ANO často říká, že největší práci premiérovi Fialovi dává udržet pětikoalici pohromadě.

A hlavně, tento argument bude moci lídr největší opoziční strany znovu použít ve chvíli, kdy se ODS, TOP 09 a KDU-ČSL rozhodnou svůj spolek oprášit ve sněmovních volbách v roce 2025. Pro Babiše nebude nic jednoduššího než (znovu) argumentovat, že se ho soupeři bojí a že žádná z konkurenčních partají není schopná porazit jeho hnutí ANO samostatně. Jaký jiný důvod by trojice stran pro koalici Spolu měla, když se do eurovoleb mohla rozdělit…

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT. Diskuse europoslanců o návrhu prezidenta Pavla na zrušení práva veta v EU. Podívejte se na video.

Tagy: