KOMENTÁŘ: Slibem zemědělce neurazíš. Co si Polák nevydupe, to Čech nemá

V Česku vypukly v pořadí již čtvrté zemědělské protesty.

Naštvaní čeští zemědělci chtějí přitvrdit. Vadí jim, že vláda nehájí jejich zájmy. To sice není tak úplně pravda, ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) si ale sám naběhl. To když prokazatelně mlžil a zemědělcům neříkal pravdu.

Když letos začaly zemědělské protesty v Česku, Výborný slíbil, že otevře téma cel pro ukrajinské dovozy na jednání Rady pro zemědělství. To bylo přitom už v době, kdy česká vláda předala velvyslankyni při EU Editě Hrdé instrukce, aby zvedla ruku pro prodloužení bezcelního dovozu z Ukrajiny. Výborný tehdy na radě vůbec téma cel nepředložil.

ČTĚTE TAKÉ: Šrámek: Brusel místo zemědělství podporuje cyklostezky. Farský odsoudil dotace agrobaronům

Ministr se hájí, že bezcelní dovoz z Ukrajiny se sice prodlužuje, ale za přísnějších opatření. Jak přísná ta opatření jsou? Pokud dovoz vajec, drůbeže a cukru překročí průměr z let 2022 a 2023, pak se může zastropovat na úrovni průměru těchto dvou let.

Komentáře a glosy

Texty zveřejňované v rubrice Názory se nemusí ztotožňovat s postoji redakce CNN Prima NEWS. Jedná se o autorské komentáře redaktorů a externích přispěvatelů.

Někteří europoslanci přitom velmi bojovali za to, aby se do výpočtu zahrnul i rok 2021, protože tehdy byly dovozy minimální. A naopak v letech 22 a 23 byly tak rekordní, že je půjde jen těžko překročit. Opatření tudíž podle některých postrádá smysl. A to nejdůležitější chybí. Na seznam se nakonec nedostala pšenice.

Ukrajinská produkce zaplavuje evropský trh. Třeba dovoz cukru prý meziročně narostl o víc než tisíc procent. A dalším problémem, který se bude řešit, je med. Dostává se sem i obilí. Levné a kvalitní. Zatímco jedni zemědělci a producenti se radují, protože mají lacinou krmnou i potravinářskou pšenici, ti druzí, kteří tady pšenici pěstují, pláčou, protože nemohou prodat, jejich drahou produkci nikdo nechce. Vlády po celé Evropě jsou proto v nepříjemné situaci.

Když loni v dubnu zakázalo Polsko dovoz nejen pšenice z Ukrajiny, ale i dalších produktů, vysvětloval to šéf vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) Jarosław Kaczyński spolu s premiérem takhle: „Ukrajinu budeme podporovat. Ale cílem dobré vlády je především podporovat vlastní občany. Je také v zájmu Ukrajiny, aby v Polsku nevypukla krize.“ Takto citoval Kaczyńského deník Gazeta Wyborcza.

VIDEO: Zemědělci trpí kvůli evropské pomoci Ukrajině, míní Balaštíková. Podle Peksy systém nahrává velkým hráčům

Po Polsku zakázaly dovoz také Slovensko a Maďarsko a spustila se mela. Vzpoura východního bloku odstartovala velkou diskuzi o možnostech omezování dovozu. A Poláci teď, zdá se, opět hrají hlavní roli. Server Politico 18. března napsal, že Francie se připojuje k tlaku Polska na omezení ukrajinských dovozů. Polsko chce, aby se omezil i dovoz pšenice a aby se do výpočtu stropu na dovozy zahrnoval i rok 2021. Zatím není jasné, jaký bude výsledek.

Šéf české vlády Petr Fiala (ODS) k dotazu CNN Prima NEWS na možné omezování dovozů z Ukrajiny uvedl, že větším problémem jsou dovozy pšenice z Ruska. Ruské obilí tak možná skončí na sankčním seznamu. Ani z téhle rovnice by ale nakonec Evropa nemusela vyjít dobře.

Úplný zákaz dovozu ruské pšenice buď povede ke zdražování obilí v celé Evropě a ceny porostou i u navazující produkce, konečný účet tedy ponese spotřebitel, anebo se k nám bude levná pšenice z Ruska dostávat podobně jako ropa nebo plyn přes jiné země. Jak píše zmíněný server Politico – Rusko vyhrává boj o zrno.

Tagy: