KOMENTÁŘ: Vůdčí role a varování před lehkovážností. Pavel a Fiala mluví jako soudruzi

Prezident Petr Pavel (vlevo) s premiérem a šéfem ODS Petrem Fialou

Vládní koalice chce svolat mimořádnou schůzi Sněmovny kvůli Babišovi

Pamětníků doby před rokem 1989 je ještě pořád většina. Nejeden se možná otřepal, hrklo v něm či prožil záblesk z minulosti, když slyšel slova bývalého komunistického rozvědčíka, následně vysokého funkcionáře české armády, pak NATO a nyní českého prezidenta Petra Pavla při předávání vyznamenání Billu Clintonovi.

Petr Pavel mimo jiné pravil: „Všichni znovu cítíme, jak důležitá je transatlantická vazba a vedoucí role Spojených států v rodině demokratických zemí.“ Dříve narození si pamatují život v době, kdy vedoucí roli měla strana a Sovětský svaz v rodině socialistických demokratických zemí, které zbrojením a soudržností ve Varšavské smlouvě bojovaly za mír.

Komentáře a glosy

Texty zveřejňované v rubrice Názory se nemusí ztotožňovat s postoji redakce CNN Prima NEWS. Jedná se o autorské komentáře redaktorů a externích přispěvatelů.

Závan minulosti přinesla i slova premiéra Fialy: „Nynější česká vláda se soustředí na to, aby členství v NATO nefungovalo jako výmluva pro pasivitu a lehkovážnost, ale chápe ho jako odpovědné partnerství.“ Načež se pochválil, jak pěkně zbrojíme, což nám přinese mír. Jeví se, že podle pana premiéra více zbraní znamená více míru, a vše kazí jen nevděční občané, kteří jeho vládě rekordně nedůvěřují, protože se třetí rok pořád zdražuje, byť aktuálně o něco méně.

A máme tu další příklady. Ministr Bartoš za Piráty: „Naivita vůči agresivitě totalitních režimů se nevyplácí.“ Ministr Rakušan za STAN: „Musí být západní země připravené pomáhat Ukrajině až do jejího finálního vítězství. Možná kvůli tomu budou muset něco obětovat, vzdát se komfortu.“ Ministr Lipavský: „Volba je jasná – buď budeme pasivně sledovat, jak se svět stává nebezpečným, nebo můžeme jednat, abychom naši svobodu a demokracii uhájili… nevidí to jen naivní a zaslepení lidé, že Rusko se nezastaví.“

ČTĚTE TAKÉ: Expert: Sprosťárny politiků se dělí na tábory. O hulvátství či roztomilosti rozhodují sympatie

Dříve samozvanci a ztroskotanci, dnes naivní, zaslepení, případně proruští, prokremelští, pročínští, nedemokratičtí voliči populistů a extremistů.

K TÉMATU: Kolář ostře o Zaorálkovi: Je to č*rák. Ať si podá ruku s Babišem, reagoval exministr. Podívejte se na video

Mezitím ministr pro Evropu Dvořák (STAN) zvaný „pidiministr“ kvůli výroku o naší národní měně „pidiměna“ v pořadu 360° na CNN Prima News vykládal, že nabourat vztahy se Slovenskem je lepší, než s demokraticky zvolenou vládou premiéra Fica „kolaborovat“. Správně mu připomněl europoslanec Knotek (ANO), že si asi spletl režim. Nikdo to ale nepřipomenul europoslanci Pospíšilovi (TOP 09), který slovo „kolaborovat“ ve vztahu ke Slovensku také použil, připomínáme tedy my. Kolaborace s imperialistickým nepřítelem byl před rokem 1989 velký ideový prohřešek.

Pacifisty bývali Bartoš i Havel

Aktuálně vládní poslanci svolávají mimořádnou schůzi Poslanecké sněmovny, kde se bude řešit, že je předseda největší opoziční strany ANO „bezpečnostní hrozbou“. Zákonodárci Pirátů a TOP 09 se předhánějí, kdo více spojí Rusko s Andrejem Babišem (prim hrají Michálek a Pekarová Adamová), byť naposledy s ním jednal premiér za ODS Nečas. Andrej Babiš udělal chybu, že chtěl připravit teze, protože se mohl rovnou ve Sněmovně zeptat, zdali má pan Lipavský děti a pokud ano, zdali by je poslal do války. Vyčítá se totiž Babišovi, že nesouhlasí s vměšováním se do vnitřních záležitostí Slovenska a také, že je prý „pacifista“.

Pamětníci si na výrazivo a militarizmus vzpomínají, ostatní se mohou doptat starších, či si dohledat, jak málo se změnilo v šílenství militarizmu a rozdělování na pomýlené a správně smýšlející. A teď ruku na srdce: Kdo pošle děti do války? Jak moc šílená je doba, v níž je mír za sprosté a protistátní slovo? Pacifistou byl mimochodem původně i ministr Bartoš, NATO chtěl rozpustit například prezident Havel společně s Varšavskou smlouvou. Našim největším nepřítelem je aktuálně strach z jaderné války, od nějž jsme si oddechli jen pár let po konci té studené. Můžeme si pustit Mňágu a Žďorp coby svědectví doby, kdy jsme doufali, že „přežijeme všechny mírové procesy a blbce, co nám chystají smrt“.

Tagy: