Komentátor: Dvě ministerstva pro čtyři Piráty? Humorné. Starostové je chtějí odškodnit

Předseda Pirátů Ivan Bartoš po sobotním vyhlášení výsledků voleb do Poslanecké sněmovny.

Rozhovor s komentátorem Miroslavem Koreckým

Podle komentátora MF DNES Miroslava Koreckého si Piráti, kteří budou mít ve Sněmovně jen čtyři poslance, rozhodně nezaslouží dvě ministerská křesla. S návrhem, že by Piráti opravdu mohli řídit dva resorty, přišel v neděli šéf koaličního partnera STAN Vít Rakušan. Korecký si myslí, že Starostové se chtějí Pirátům omluvit za to, že je „drsně překroužkovali“.

I když koalice Pirátů a Starostů bude mít ve Sněmovně 37 mandátů, jen čtyři z nich připadnou původně silnější straně předsedy Ivana Bartoše. Voliči totiž na hlasovacích lístcích kroužkovali kandidáty Starostů, straně tak zajistili 33 poslanců.

Šéf Starostů Vít Rakušan ale v neděli překvapil. Oznámil, že by si pro Piráty, kteří budou nejméně početnou stranou ve Sněmovně, představoval v případné vládě s koalicí Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) dvě ministerstva. „Požadavek Pirátů na dvě křesla je až humorný. Mít dva ministry u čtyř poslanců? Na to budou reakce velmi rozpačité,“ zhodnotil komentátor Miroslav Korecký.

Omluva nebo odškodnění

„STAN se chtějí nějakým způsobem omluvit, nebo odškodnit koaličního partnera za to, že jejich Piráty drsně překroužkovali. Je to snaha, aby spolupráce byla do budoucna možná a Piráti neměli pocit, že byli využiti. Jejich zisk křesel je téměř nulový a dopadli nejhůře ze všech sněmovních stran,“ dodal komentátor. Podle něj je dokonce otevřená i budoucnost Ivana Bartoše v čele strany.

Piráti by tak mohli získat ministerstvo pro místní rozvoj právě pro předsedu Bartoše nebo resort práce a sociálních věcí pro poslankyni Olgu Richterovou. „Jsou to všechno věci do vyjednávání. Není vhodné, abychom tohle vzkazovali do médií. Máme jasnou povolební strategii, máme memorandum. Každý si může najít naší koaliční smlouvu na webu,“ komentovala situaci Richterová ve vysílání CNN Prima NEWS.

Rakušan chce na ministerstvo vnitra

Naopak Rakušan v rozhovoru pro CNN Prima NEWS potvrdil, že bude usilovat o post ministra vnitra. „Přijde mi to přirozené. Nevidím ani po výsledku voleb žádný důvod něco měnit. Na post se odborně připravuji. Dlouhodobě se seznamuji se strukturou ministerstva, mám vytipované oblasti, kterým bych se chtěl v rámci resortu věnovat. Dávám tomu pracovní nasazení a přípravu,“ popsal Rakušan.

Je ale možné, že by Piráti nakonec ve vládě vůbec nebyli? „Podle mě je žádoucí, aby ve vládě byli. Chci zůstat s Piráty v koalici. Moc si přeji a chci, aby Piráti takové rozhodnutí nedělali. Jsme v jedné koalici, jsme pozváni jako koalice k jednání o vládě. Chtěl bych, abychom jako koalice ve vládě zasedli,“ ujistil Rakušan. Piráti se Starosty podepsali v sobotu večer memorandum s koalicí Spolu o tom, že budou o vládě vyjednávat výlučně mezi sebou.

Bartošův konec v čele strany?

Zprvu se zdál nejistý také osud Bartoše v čele strany, sám prý uvažoval, že na vedoucí pozici skončí. Vše nakonec zůstalo při starém, v neděli se ale někteří Piráti na svém fóru vyslovili, že by chtěli nového šéfa.

„Od Ivana bych očekával, že projeví sebereflexi a jasně deklaruje, že na jaře nebude obhajovat funkci předsedy. Na odvolávání teď není vhodná doba, oslabuje to naši pozici při vyjednávání o vládě. Přesto musím hlasovat pro odvolání, protože Ivan mou důvěru ztratil už před volbami,“ psal na pirátském fóru prostějovský zastupitel Petr Kapounek.

„A jsi normální? A kde udělal Ivan chybu? Za výsledek si můžeme všichni. V kampani jsme byli energie a STAN zkušenost. Udělali jsme chybu, kterou napravíme a půjdeme dál. Příští rok jsou komunální volby a v nich se utkáme znova. Nekrademe, pracujeme, jsme slušní a čestní,“ hájil Bartoše pražský Pirát Jiří Brůžek.

K celé věci se vyjádřil i Bartoš. Už krátce po vyhlášení výsledků na něm bylo vidět zklamání a frustrace. „Volby jsou za námi a dosáhli jsme v koalici Pirátů a Starostů výsledku 15,5 procenta a třetího místa ve volbách – výrazně pod našimi společnými cíli, bohužel pouhé čtyři mandáty pro Piráty, což je pro nás všechny ohromná rána. Toto nikdo z nás nečekal. Vedení strany za tuto ztrátu přijímá plnou odpovědnost a všechny nás to hluboce mrzí. Ale rozhodně se jako strana nevzdáváme,“ napsal straníkům.

Tagy: