Komentátor: Přejmenování Hotelu Moskva? Bizár, město stálo dávno před šílencem Putinem

Interhotel Moskva se přejmenoval na Hotel Zlín.

ZPRÁVY PLUS - 28.3. v 09:30

Češi v souvislosti s válkou na Ukrajině, kterou před měsícem odstartovala Ruská federace, vymýšlí nové názvy ulic, mostů, hotelů, ale i třeba zmrzliny či lahůdek. Tento trend má však i svoje kritiky. Komentátor MF Dnes Miroslav Korecký označil podobné kroky za dětinské.

Vlivem ruské invaze na Ukrajinu se přejmenoval například zlínský Interhotel Moskva. „Nepřejeme si, aby jméno hotelu bylo spojováno s neomluvitelnou ruskou agresí. Rozhodli jsme se tedy učinit zásadní kroky a dát Interhotelu Moskva nové jméno,“ uvedla mluvčí hotelu Míla Dümlerová. Budova nově nese název Hotel Zlín.

Tento krok přijde některým Čechům přehnaný. „Jsem hodně zdrženlivý ohledně rusofobních výstřelků, jako je přejmenovávání ulic, mostů či hotelů. Přijde mi to jako bizár, že kvůli šílenci v Kremlu je z Interhotelu Moskva Hotel Zlín. Moskva tu byla dávno před Putinem či komunismem,“ řekl komentátor Miroslav Korecký.

Doufá proto, že Češi tomuto trendu zcela nepropadnou. „Jestli si tímto způsobem chceme vylévat zlost, připadá mi to dětinské,“ dodal. Interhotel Moskva není v poslední době zdaleka jediným případem, kdy kvůli válce na Ukrajině došlo k přejmenování názvů spojených s Ruskem.

Praha změní název části Korunovační ulice u ruského velvyslanectví na Ukrajinských hrdinů. Zároveň pojmenuje blízký železniční most po ukrajinském vojákovi Vitaliji Skakunovi, který 24. února zahynul v ukrajinském městě Cherson, kde odpálil most, aby zabránil postupu ruských jednotek.

Jednou z firem, která se rozhodla zrušit slovo „ruský“ v názvu, je například výrobna lahůdek ve Vrbátkách nedaleko Olomouce. Tam končí i pochoutka s názvem ruské vejce. Pojmenování na výrobku pracovníci zatím zamazali černou barvou.

Také známá Ruská zmrzlina, kterou vyrábí společnost Bidfood Czech Republic, se nedávno prakticky přes noc změnila na Ukrajinskou.

Tagy: