Ulice, zmrzlina či lahůdky. Co všechno chtějí Češi kvůli ruské invazi přejmenovat?

Co všechno chtějí Češi kvůli ruské invazi přejmenovat?

Přejmenování všeho ruského

Češi v souvislosti s válkou na Ukrajině, kterou před měsícem odstartovala Ruská federace, vymýšlí nové názvy ulic, mostů, hotelů, ale i třeba zmrzliny či lahůdek. Tyto změny mají prezentovat jasný postoj, kterým Češi podporují Ukrajinu a jednoznačně odsuzují ruskou agresi.

Praha změní název části Korunovační ulice u ruského velvyslanectví na Ukrajinských hrdinů. Zároveň pojmenuje blízký železniční most po ukrajinském vojákovi Vitaliji Skakunovi, který 24. února zahynul v ukrajinském městě Cherson, kde odpálil most, aby zabránil postupu ruských jednotek. Městští zastupitelé pověřili městskou radu, aby pojmenování schválila.

Kvůli válce na Ukrajině se ale v Česku nepřejmenovávají zdaleka jen ulice a mosty. Někteří výrobci vymýšlejí nové názvy svých produktů, aby se zbavili ruských přívlastků. Jednou z firem, která se rozhodla zrušit slovo „ruský“ v názvu, je například výrobna lahůdek ve Vrbátkách nedaleko Olomouce.

Tam končí pochoutka s názvem ruské vejce. Pojmenování na výrobku pracovníci zatím zamazali černou barvou. Je dost pravděpodobné, že brzy zmizí z etikety úplně. „Byl to šéfův nápad a my jsme se k tomu připojili. Možná to přejmenujeme na obložené vejce,“ prozradila zaměstnankyně firmy Zdenka Holínková.

Také známá Ruská zmrzlina, kterou vyrábí společnost Bidfood Czech Republic, se před několika dny prakticky přes noc změnila na Ukrajinskou. „Slovo ruská bude zatím nahrazeno ukrajinskou vlaječkou. Na ní bude nápis Podporujeme Ukrajinu. Později nám přijdou nové obaly, kde už bude název Ukrajinská zmrzlina,“ uvedla mluvčí firmy Bidfood Alena Štefelová.

V módě už nejsou ani názvy nesoucí jméno hlavního ruského města, a tak se zlínský Interhotel Moskva přejmenoval na Hotel Zlín. Současné změny ale nejsou jen českým fenoménem. Například v Izraeli se řetězec hospod Putin pub transformoval v Zelenskyj pub. Ještě dál jdou lidé ve Spojených státech, kde v některých barech vylili ruskou vodku rovnou do kanálu.

Tagy: