Komentátor se zastal Jurečky. Najmon je práskač a byl vyhozen po právu, řekl

Bývalý generální ředitel Úřadu práce Viktor Najmon byl vyhozen po právu, jeho chování je neuvěřitelné. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to řekl politický komentátor Martin Schmarcz. Zastal se tak ministra práce Mariana Jurečky (KDU-ČSL). Ten na základě nahrávky, kterou Najmon pořídil, čelí podezření, že úředníkovi nabízel „odstupné“ za to, že v tichosti odejde.

Jurečkovu nabídku „odstupného“ za tichý odchod má dokazovat nahrávka, kterou pořídil sám Najmon. Zvukovou stopu ve čtvrtek ráno zveřejnil web iDNES.cz. Jurečka Najmona odvolal kvůli dlouhodobé nespokojenosti s řízením úřadu. Zatímco opozice požaduje Jurečkovu rezignaci, Schmarcz se vicepremiéra zastal.

„Chování toho úředníka je naprosto neuvěřitelné, nekorektní a možná i nelegální. Přijde mi zvláštní, že to nikdo neřeší. Ten člověk způsobil obrovské problémy milionům lidí, kteří nedostávali včas sociální dávky. Byl po právu vyhozen a ještě si tajně nahrává ministra, což potom zveřejní. Mně to přijde naprosto neuvěřitelné,“ řekl Schmarcz ve vysílání CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vondráček: Jurečkova reakce mě nepřekvapuje. U pětikoalice už jsem zvyklý na všechno

Jurečka se k incidentu vyjádřil ve čtvrtek na tiskové konferenci. „Nahrávku jsem neslyšel. Pokud si mě pan Najmon nahrával, nechť zvukovou stopu zveřejní v plném rozsahu. Ať veřejnost ví, jak jsem postupoval,“ sdělil ministr práce. Zároveň kategoricky odmítl, že by něco udělal v rozporu se zákonem, a slíbil, že v případě nutnosti bude s policií – která již ohlásila, že celou věc šetří – plně spolupracovat. Výzvy opozice k rezignaci pak Jurečka označil za absurdní.

Schmarcz v pořadu 360° uvedl, že na „uzavření výpovědi dohodou nevidí nic ilegálního“. „Mě by zajímalo, co chtěl (Najmon) tou nahrávkou dokázat. Šlo o pomstu? Bohužel není prvním práskačem, který něco takového udělal,“ dodal Schmarcz. Zmínil například senátora Lukáše Wagenknechta (Piráti), který mezi roky 2014 a 2015 sloužil jako náměstek tehdejšího ministra financí Andreje Babiše (ANO).

Wagenknecht si v roce 2015 nahrál telefonát s někdejší místopředsedkyní ANO Radmilou Kleslovou. Šlo tehdy o její sporné angažmá ve společnosti ČEZ. Nahrávka měla dokazovat, že o smlouvě Kleslové a ČEZ věděl Babiš.

Komentátor Miroslav Korecký ve vysílání CNN Prima NEWS uvedl, že ani on není fanouškem praxe, že lidé své soukromé hovory nahrávají a odposlouchávají se. „Na druhé straně se bavme o realitě. Ta nahrávka vzbudila zájem protikorupční policie. Novináři z mého deníku (MF Dnes, pozn. red.) a pan Najmon nejsou jediní, komu na tom přišlo něco divného. Pan ministr Jurečka nabízel svému podřízenému vyplacení mimořádné odměny za to, že ten člověk rezignuje sám. Existuje tu ale služební zákon a je třeba se jím řídit,“ upozornil.

Že by měl Jurečka rezignovat, si myslí například předseda SPD Tomio Okamura. První místopředseda ANO Karel Havlíček pak uvedl, že pokud se jedná o pravou nahrávku, měl by o odchod Jurečky z resortu práce usilovat premiér Petr Fiala (ODS). „Disciplinovaně jsem čekal na tiskovku ministra Jurečky. Na ní nevysvětlil vůbec nic. Takže jeho taktika je jasná,“ dodal Havlíček prostřednictvím svého Twitteru.

Fiala se ministra ve sporu s odvolaným generálním ředitelem zastal. Ve čtvrtek dopoledne před svým odletem na evropský summit do Bruselu novinářům řekl, že Jurečka odvoláním Najmona otevřel cestu k modernizaci instituce tak, aby plnila své úkoly.

Tagy:
Marian Jurečka politika KDU-ČSL 360⁰ Pavlíny Wolfové vláda Miroslav Korecký 360° Martin Schmarcz nahrávka Úřad práce České republiky Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky Viktor Najmon