Komentátoři o rozhodování Ústavního soudu: Je to velké divadlo, Baxa chce ukázat jeho sílu

Hosty pořadu Divoká karta byli Jindřich Šídlo, Martin Schmarz a Dalibor Balšínek

Martin Schmarcz, Jindřich Šídlo, Oldřich Bureš

Velké divadlo, které má veřejnosti ukázat sílu Ústavního soudu, řekl o středečním veřejném jednání ohledně nižší valorizace penzí komentátor Martin Schmarcz v pořadu 360° na CNN Prima NEWS. Sama mimořádná valorizace je nutná, provedení se však nepovedlo, shodli se s kolegou z webu Seznam Zprávy Jindřichem Šídlem.

„Je to velké divadlo s Josefem Baxou v hlavní roli,“ glosoval Schmarcz. Baxa chce podle něj dokázat sílu jím vedené instituce. To se mu prý i povedlo. „Během jednání ukázal, že Ústavní soud stojí nad politikou, nad těmi stranami,“ upřesnil. Podle Šídla jde navíc o první velký a důležitý případ za Baxova předsednictví, který se takto dotýká politiky a rozhodování Parlamentu.

ČTĚTE TAKÉ: Vláda odrbává lidi a při tom porušuje zákon. Nehodlám se na to dívat, řekl Havlíček

Verdikt ve věci zrušené mimořádné valorizace důchodů Ústavní soud ve středu odročil na neurčito. Komentátoři se dle svých slov neodvažují předpovědět, jak celá záležitost skončí. „Mluvil jsem s různými ústavními právníky, co podali žalobu za ANO. Ještě předtím, než ji podali, tvrdili, že ji mají vyfutrovanou, že ji vyhrají,“ prohlásil ve vysílání Schmarcz.

Schmarcz se Šídlem se shodli na tom, že mimořádná valorizace důchodů byla ze strany vlády nutným krokem, provedení se však nepovedlo a je problematické. „Musela to udělat, ale udělala to podle mě pozdě a špatným způsobem, a na to možná doplatí. Pak na to ale doplatí celá republika,“ okomentoval Schmarcz. „Kdyby to Ústavní soud zrušil a já byl předsedou vlády, druhý den přijdu a snížím důchody zpátky, kde byly, protože tato země si to prostě nemůže dovolit,“ dodal.

Šídlo také upozornil, že na druhé straně sporu stojí hnutí ANO. „Hájí jádro svých voličů, protože to je mezi penzisty. Mimochodem, když se zeptáte Andreje Babiše na důchodovou reformu, začne mluvit o tom, že těmto penzistům přidal, což je sice úplně něco jiného, ale obnažuje to jeho svět,“ poukázal.

Komentátoři zmínili, že tak velká veřejná jednání Ústavního soudu mohli Češi naposledy zažít v devadesátých letech, kdy to bylo poměrně běžné. „Potom už se veřejná jednání tolik nekonala,“ vysvětlil Schmarcz. Církevní restituce, jejich zdanění, poplatky u lékaře nebo protiprávnost komunistického odboje, to všechno v minulosti soud řešil, vyjmenoval Šídlo. „Byly to velké společenské věci a teď jsme se toho dočkali v této ještě chvíli velmi vypjaté společenské situaci,“ doplnil.

Tagy:
Andrej Babiš ANO 2011 Jindřich Šídlo ústavní soud 360° Martin Schmarcz Josef Baxa