Přehled Bidenových absurdních přešlapů. Dříve osahával ženy, teď si plete premiéry

Americký prezident Joe Biden

Střípky ze života prezidentského kandidáta Joe Bidena.

Ani před příchodem do úřadu nebyl současný americký prezident Joe Biden kdovíjaký řečník, od svého nástupu do Bílého domu ale jeho přešlapy, zadrhávání a výpadky paměti přitahují každý den pozornost světových médií. Jakých nejpamátnějších přeřeků se prezident USA za svůj život dopustil?

Ono vždy nešlo jen o přeřeky. Prezident USA proslul ve společnosti tím, že si příliš neláme hlavu s pravidly etikety. Jako například v roce 2015. Když politik Ashton Carter vstupoval do úřadu ministra obrany, Biden začal na slavnostní ceremonii ohmatávat jeho ženu. Nynější prezident k ní přistoupil zezadu, chytil ji za ramena a začal překvapené ženě cosi šeptat do ucha. S podobně šátravými pohyby Biden na mnoha veřejných akcích přistupoval k dětem, čímž si vysloužil přezdívku Creepy Joe (Strašidelný Joe).

Prezidentův řetězec nešťastných přeřeků započal už před mnoha lety. Například v roce 2010 na svátek svatého Patrika, který v USA velmi prožívají, se účastnil recepce s někdejším irským premiérem Brianem Cowenem. Z nějakého důvodu se Biden rozhodl rozpovídat o jeho rodokmenu, to ale neměl dělat. V proslovu totiž omylem pohřbil Cowenovu matku.

„Jeho matka žila na Long Islandu asi deset let, ať dá Bůh spočinout její duši,“ prohlásil Biden sebevědomě. Pak se zarazil. „Ačkoli… počkejte. Tvoje matka je stále naživu. On to byl tvůj otec, kdo zemřel,“ řekl, načež se sál zavlnil smíchem.

V listopadu roku 2020 pak Biden zvítězil v prezidentských volbách a kdekdo možná doufal, že v roli nejmocnějšího politika planety se mu už budou podobná faux pas vyhýbat. Jenže to se nestalo. Ostatně už v předvolební kampani si jednou svého oponenta Donalda Trumpa spletl s bývalým prezidentem USA Georgem W. Bushem.

Vnučku si spletl se synem

V den voleb se Biden dopustil zvláště třaskavého přeřeku, když si na volebním mítinku spletl svou vnučku Natalii se synem Beauem. Šlo o nevhodnou záměnu hlavně kvůli tomu, že Bidenův syn Beaue zemřel v roce 2015 na rakovinu.

V lednu 2021 se pak Biden ujal křesla v Bílém domě a inaugurační projev zvládl bez zaškobrtnutí. Na chvíli se pak stáhl do ústraní a novinářům se vyhýbal. Svou první tiskovou konferenci uspořádal Biden coby prezident až 25. března letošního roku. Tehdy šlo znovu do tuhého.

Vyšlo totiž najevo, že Biden si na tiskovou konferenci přinesl faktické taháky a také mapku s novináři, aby věděl, kde kdo bude sedět. Podle kritiků pak v ten den odpovídal na předem připravené dotazy.

Hodinky nebo holinky

Pak přišel nabitý 15. červen. Biden se nachomýtl na konferenci NATO k tureckému prezidentovi Recepu Tayyipovi Erdoganovi tak nešťastně, že to z jednoho úhlu vypadalo, že mu šéf Ankary líbá ruku. Později v ten den se americký prezident dopustil dalšího rétorického šrapnelu, tentokrát na setkání zemí G7.

Na prestižním mítinku si při proslovu spletl asijskou zemi s africkou. „V Libyi bychom měli otevřít místa, kterými by se dalo projet, abychom mohli poskytnout... potravinovou a ekonomickou pomoc, skutečně životně důležitou pomoc lidem, kteří jsou ve velkých problémech,“ pronesl Biden. Problém byl v tom, že „Libyí“ měl na mysli úplně jiný stát – Sýrii.

Moje mysl je prázdná

Velkým tématem dosavadní Bidenovy administrativy bylo stažení amerických vojáků z Afghánistánu. Zmatečný odchod ještě zkomplikoval teroristický útok v Kábulu, při kterém zemřelo 13 amerických vojáků. Následné piety za padlé se účastnil také Biden. Během smutné chvíle se ale nedbale podíval na hodinky, což zachytily kamery médií.

O pár dní později se Biden znovu ztrapnil. Během projevu, ve kterém chtěl vyzvat k pokojné koexistenci různých náboženství, začal vyprávět historku ze svatby své dcery. Mluvil o tom, že kapela na svatební slavnosti měla zahrát jeden z katolických chorálů, místo toho ale začala hrát jednu z nejslavnějších židovských písní. Jenže si nevzpomněl, jaká to byla. „A oni zahráli... moje mysl je nyní prázdná. Co je to za píseň, která se hraje, když jsou všichni na židlích? Nemohu si vzpomenout. No to je jedno, zkrátka tam zahráli tu píseň,“ zamotal se do vyprávění Biden.

Premiér týpek

Další ostudnou chvíli si americký prezident prožil před několika dny, když uzavřel spolu s Británii a Austrálii bezpečnostní dohodu. Na virtuální konferenci chtěl poděkovat britskému i australskému premiérovi, na jméno šéfa australské vlády si ale nemohl vzpomenout. Výpadek paměti proto vyřešil po svém. „Děkuji Borisovi a chci také poděkovat... tomu týpkovi od protinožců. Díky moc, kámo,“ uzavřel nejmocnější politik světa.

Kvůli četným Bidenovým přešlapům se teď republikáni v USA domnívají, že lidem v Bílém domě došla trpělivost a raději na tiskových konferencích prezidentovi vypínají mikrofon. Také Bidenův předchůdce Trump za čtyři roky v úřadu prezidenta nashromáždil řadu bizarních prohlášení.

Tagy: