Ukrajinský voják na frontě: Plat 74 tisíc, kontrakt až do konce války a jen 10 dní volna

Štáb londýnské BBC strávil na frontě čas se členy 24. mechanizované brigády, která tvoří na Donbase páteř ukrajinské obrany. Místní vojáci se reportérům svěřili, že jsou neustále v permanenci a mají každý rok jen deset dní volna. Sloužit vlasti a zbrani přitom musejí až do momentu, kdy válka skončí.

S ohněm války se 24. mechanizovaná brigáda setkala už v roce 2014, kdy byla nasazená proti proruským separatistům na Donbase. Od té doby je průmyslová pánev na Ukrajině pro vojáky z této brigády druhým domovem, třebaže původní základnu mají na západě země, kde doposud žijí jejich příbuzní.

S jednotkou už roky válčí i muž s přezdívkou Jimmy, který vede 120člennou skupinu brigády. „Jsem dítě štěstěny. Vidím to tak, že válka buď lidi miluje, nebo ne,“ komentoval pro BBC fakt, že během dlouhých let válčení ještě nepřišel o život. Stavy jeho brigády prý během války nabobtnaly, hlavně kvůli mobilizaci.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Rázný vzkaz Zelenskému. Už nikdy neurážejte Poláky, rozzlobil se Morawiecki

Při té se přidal k jednotce i Jurij, mladý podnikatel, který teď na frontě operuje s drony. „Jurij se svěřil, že jeho matka byla kolem působení v armádě nejprve skeptická, ale jakmile začal navádět drony do ruských zákopů, prý ‚změnila názor‘ a je na něj pyšná,“ napsala BBC.

Věčná služba

Stejně jako ostatní musí Jurij sloužit v jednotce, dokud válka neskončí. Během roku má k dispozici pouhých deset dní volna. Jindy nesmí ze služby odejít. Ukrajinským vojákům ale platí, dostávají měsíčně v přepočtu zhruba 74 tisíc korun. Pro většinu z nich je to dost, jen Jurij musel ze svého standardu slevit.

Ve 24. mechanizované brigádě vedle mladých branců bojují i starší veteráni. Tak třeba muž s přezdívkou Hryb, kterému je 52 let. Ten sloužil v devadesátých letech minulého století ještě v sovětské armádě.

Tehdy pracoval se samohybným dělem Akacija. Shodou okolností je tento stroj stále ve výzbroji ukrajinské armády a jeho zkušenosti z dávných časů proto přišly během současné války vhod.

Vojáci z 24. mechanizované brigády si jsou vědomi, že navzdory přáním mnoha lidí může válka trvat roky. Klidně se prý může vyvinout v konflikt připomínající válku ve Vietnamu, který se protáhl na dvě dekády.

„Jednoduchý průlom je jednoduše nemožný. Připravujeme se na táhlou válku,“ připustil Jimmy.

S dlouhou válkou přicházejí i velké oběti. Rehabilitační centra na Ukrajině praskají ve švech, vojáci jsou zmrzačení, mnozí zemřeli.

Jen 24. mechanizovaná brigáda přišla podle odhadů BBC o 400 lidí. Americké ministerstvo zahraničí pak odhaduje, že během války přišlo o život už 70 tisíc Ukrajinců. Z drtivé většiny mělo jít o vojáky.

List The Guardian informoval, že Rusko mělo na druhé straně ztratit asi 120 tisíc vojáků. Už nyní se tak konflikt v kontextu ztrát téměř vyrovnal desetileté válce v Afghánistánu.

Tagy: