Mzdy letí v některých firmách nahoru. Mohou živit inflaci, varuje centrální banka

V některých firmách vzrostly mzdy oproti situaci před covidem i o desítky procent.

Končí éra levné pracovní síly v Česku?

Končí éra levné pracovní síly v Česku? V některých firmách vzrostly mzdy oproti situaci před covidem i o desítky procent. Sehnat zaměstnance je totiž stále obtížnější. Jenže vyšší mzdy zdražují služby. Podle centrální banky je to jedno z hlavních rizik, které by mohlo zvyšovat inflaci.

Řidič autobusu v Pardubicích si může měsíčně vydělat i padesát tisíc korun hrubého. V pardubickém dopravním podniku se mzdy za poslední dva roky zvýšily o 25 procent. „Bylo to nutné, jinak jsme nebyli schopni vůbec sehnat řidiče. Je to o tom, že kanibalizujete ostatní dopravce, protože jich chybí v celé republice několik tisíc,“ přiznal pro CNN Prima NEWS ředitel Dopravního podniku města Pardubic Tomáš Pelikán. Podnik nabízí i náborový příspěvek 60 tisíc korun, lidé jim i tak nadále chybí. „Aktuálně stále hledáme řidiče, ještě minimálně 10 až 15 řidičů bychom potřebovali,“ dodal.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Růst cen stále nekončí. Testovací nákup odhalil zdražení potravin. Kterých nejvíce?

Lidé ale chybí i jinde. Nadprůměrnou mzdu si lze v regionu vydělat také ve výrobě. Rychlé tempo růstu mezd ale zdražuje služby. Na rozdíl od klesajících cen potravin totiž právě sektor služeb hlásí meziročně zdražování vysoko nad úrovní dvouprocentní inflace, podle centrální banky to může přinést impuls dalšího růstu cen.

„Skutečně vidíme rozevírající se nůžky mezi cenami zboží a služeb, ten rozdíl je pět procentních bodů, což je opravdu hodně. Nevíme, do jaké míry jde o důsledek změny DPH a do jaké míry jsou tady skutečná inflační rizika,“ vysvětlila viceguvernérka České národní banky Eva Zamrazilová.

Podle některých ekonomů jsou ale jedině vyšší mzdy spolu se zvýšením produktivity práce tím, co Česku ve finále pomůže. „Představa, že budeme dovážet lidi, kteří tady budou dělat za 19 tisíc hrubého a budou nadšení, to nás nikam neposune a důchodový systém to nezachrání,“ poznamenala ekonomka Ilona Švihlíková.

S nedostatkem pracovní síly se firmy podle některých expertů dokáží vyrovnat, vedle vyšších mezd si pomůžou investicemi do technologií a robotizací. Daleko větší problém ale pro ně zůstává byrokracie. „To je spousta regulací, které firmy musí dodržovat, aby vůbec neporušovaly zákony, aby nebyly pokutovány. Je to ohromná část jejich práce jenom na dodržení těchto věcí. Věřím, že velká část není nezbytná,“ sdělil předseda Krajské hospodářské komory Pardubického kraje Tomáš Ditrt.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Vyšší daň z nemovitosti jako trest pro nepoctivce. Města sahají k razantním změnám

Tagy: