Konec chovu křečků a papoušků? Evropská unie řeší zákaz některých zvířat, uvažuje o seznamu

Křeček (ilustrační foto)

Konec domácích mazlíčků?

Konec domácích mazlíčků, jako jsou křeček, činčila, chameleon, had nebo papoušek. Aktivistickým návrhem se nyní zabývá Evropská komise. Jeho cílem je ochránit zvířata před nevhodným zacházením. Podle návrhu by do dvou let měl vzniknout celoevropský seznam zvířat vhodných k chovu, ostatní by zůstala v přírodě nebo zoologických zahradách. Omezení už v některých unijních zemích platí.

Základem omezení chovu domácích mazlíčků má být takzvaný pozitivní seznam. Když se na něm zvíře neocitne, bude zakázané. Má se jednat například o křečky, činčily, chameleony, hady nebo papoušky.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Invaze asijských berušek v Česku: Hmyz vypouští nepříjemný zápach. Jak se ho zbavit?

„Je to výmysl několika ekologických aktivistů, kteří neuvěřitelným způsobem tlačí na evropskou komisi pomocí různých petic,“ naznačil poslanec Evropského parlamentu Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL).

Omezení pro chování zvířat už v některých unijních zemích platí. „Evropská komise se k tomu postavila docela dobře, protože vyzvala země, které se přiklonily k těmto seznamům, aby je rok a půl zkoumaly, jestli to má nějaký pozitivní efekt,“ sdělila pro CNN Prima NEWS poslankyně Nina Nováková (KDU-ČSL).

„V Belgii zavedli omezení pro terarijní zvířata a říkají, že můžete chovat hady pouze do délky tří metrů, ale neříkají, co dělat, když ten had ty tři metry přeroste,“ řekl iniciátor podpisové akce proti pozitivním seznamům Jan Potůček.

S návrhem mnozí nesouhlasí. „Pokud bychom měli ten zákaz, tak si myslím, že to bude mít špatný vliv na spoustu lidí,“ uvedla prodejkyně exotických zvířat Jana Berková. Takové omezení by se týkalo například i osmáků a pavouků.

„Když si představím, že děti mají doma džungarské křečky a že by je chtěli zakázat, je to absurdní,“ ohradila se žena v anketě. „Zakázat křečky? Ale proč?“ ptala se nechápavě další.

Důvodem nemá být pouze ochrana zvířat. Podle poslance Evropského parlamentu Mikuláše Peksy (Piráti) by motivací k zavedení seznamu mohl být záměr omezit přenos chorob. „Přijde mi to takový nesmyslný,“ vyjádřil se Peksa.

Vyjádřil se také ředitel zoologické zahrady v Liberci David Nejedlo. „Jestli má být cílem návrhu ochrana zvířat, tak se míjí účinkem. Mnoho druhů se v lidském zajetí chová, protože v přírodě mizí nebo je vyhubeno. Kdyby se nějaké zvíře na seznam nedostalo, tak by v divočině vyhynulo dřív, než by ho tam zaevidovali. Takové problémy na naší planetě existují,“ kroutil hlavou Nejedlo.

SLEDUJTE TAKÉ: Zvířata chovatele na Kladensku se volně pohybují po obci. Stížnosti nepomohly

Tagy: