Dražší energie, potraviny i konec fixace hypoték. Do problémů se řítí stále více lidí

Zdražování nájemného - ilustrační foto

Střední třída padá do chudoby

Inflace má drtivý dopad nejen na ty nejchudší. Do potíží se dostávají i lidé s vyššími příjmy. Vůbec nejhůře jsou na tom rodiny, u kterých se sešel konec fixace hypotéky s dramatickým zdražením energií – a do toho je třeba jeden z partnerů na rodičovské dovolené. Začínají se obracet na dluhové poradce. Řešení nebude jednoduché. Někteří zvažují třeba i to, že nebudou mít dalšího potomka.

Dvaačtyřicetiletý Tomáš splácí vysokou hypotéku na dům. Letos mu končí fixace a od příštího roku se mu úroková sazba zdvojnásobí. „To není o tom, že se vám hypotéka zvedne o deset až dvanáct tisíc, ale o tom, že veškeré další služby jdou nahoru. Topení, elektrika, voda, plyn,“ popsal pan Tomáš.

Do teď platil za hypotéku měsíčně 31 500 korun, novou splátku mu banka vypočítala na 40 500 korun. Jeho čistá mzda je nyní 43 tisíc. Manželka proto ukončila rodičovskou a nastoupila do práce, aby si rodina zvýšila příjmy. „Plus za potraviny, to jste taky o deset tisíc korun navíc se vším všudy ještě pro to dítě,“ uvedl pan Tomáš.

Stejně s hypotékou mu končí i fixace na odběr elektřiny. Zatímco doteď platil ročně za energie 25 tisíc, nově bude hradit přes sto tisíc. Podobných lidí nyní přibývá. Často končí u dluhových poradců. „Chodí k nám více lidí ze středních vrstev. Ti k nám před dvěma lety nechodili, jsou to lidé, kteří řeší své závazky, své dluhy,“ sdělil předseda Asociace dluhových poraden Hynek Kalvoda.

Náklady rostou v desítkách procent ročně, zatímco výdělky jsou stejné jako před dvěma lety. „Vidíme, že všechny příjmové skupiny mají problémy nejen se spotřebitelskými úvěry, ale také se zvyšováním cen běžných položek domácího rozpočtu,“ řekl ředitel Poradny při finanční tísni Jan Šmejkal.

I pan Tomáš se radil v dluhové poradně. Na žádnou pravidelnou státní podporu nedosáhne, využije ale úsporný energetický tarif. „Nepomůže to, ale uleví to, když to řeknu přehnaně, nebudete mít nedoplatek sto padesát tisíc, ale jen sto dvacet tisíc,“ vypočítal.

A ještě jeden dopad obrovského růstu cen. Tomášova manželka by chtěla druhé dítě. Tenhle plán je teď v ohrožení. „Bavíme se o tom. Raději člověk zabezpečí jedno dítě a dá mu to, co by mu měl dát, než aby měl druhé a pak měl problémy zabezpečit dvě děti,“ popsal pan Tomáš. Jeho rodina věří, že situaci zvládne. „Člověk si to spočítá a ví co bude. Ví, že v tom není sám. A budou na tom lidi podstatně hůř, než jsme my jako rodina,“ řekl Tomáš.

Tagy: