Legendární pražská hospoda přišla po 60 letech o tradiční pivo. Podpásovka, soptí provozní

Pražská pivnice U Černého vola musí začátkem roku řešit nepříjemné starosti. Po téměř 60 letech musí přestat nabízet svým hostům velkopopovickou dvanáctku. Pivo je přitom mezi štamgasty i návštěvníky velmi oblíbené a pevné spojení s pivnicí dokládá i nástěnná malba nad výčepem. Společnost Plzeňský Prazdroj stahuje Mistrův ležák ze všech hospod. Soustředit se totiž chce na prodej jedenáctistupňového a tmavého piva.

O konci oblíbeného piva informovala pivnice na svých stránkách na sociálních sítích. „Velkopopovická 12° se v naší hospodě čepuje od roku 1965. O jak silné a tradiční spojení jde, potvrzuje kromě jiného také nástěnná malba přímo nad výčepem. Bohužel, Kozel 12° už se čepovat nebude. Pivovar totiž ukončil stáčení Mistrova ležáku (jak dvanáctce obchodně říká) do sudů a pivo už není dostupné,“ uvedli zástupci hospody.

🍺🍺Velkopopovická 12° se v naší hospodě čepuje od roku 1965. O jak silné a tradiční spojení jde, potvrzuje kromě jiného...

Posted by Hostinec U Černého vola - oficiální on Thursday, January 11, 2024

Zarážející podle nich je, že k tomu došlo ze dne na den. Od svých obchodních zástupců totiž nebyli dopředu informováni, že bude žádaná dvanáctka stažena. „Jedna, téměř 60 let trvající éra naší hospody, tím, zdá se, končí,“ dodávají.

Provozní pivnice Jiří Novotný pro CNN Prima NEWS potvrdil, že se jednalo o nenadálou a překvapivou zprávu. „U nás byl Kozel velmi oblíbený, protože jsme k němu měli ideální podmínky. Máme totiž dobré sklepy a chlazení máme obstarané postaru. Místo něj jsme narazili jedenáctku. Zaměstnanci mi už volali, že mají nějaké odezvy,“ řekl Novotný. „Máme štamgasty, kteří k nám na Kozla chodí více než třicet let,“ nechápal rozhodnutí pivovaru Novotný.

Podle něj se o konci oblíbeného piva dozvěděl náhodou. „Byla to podpásovka. Už jsem byl za sládkem v Plzni. Majitelé pivovaru ale mají jiné plány,“ řekl Novotný. Pivnice proto bude hledat alternativu. Možností také je, že si vlastní dvanáctku bude vařit podnik sám.

Pivovar se chce soustředit na jiná piva

Hospoda U Černého vola je známá většině milovníků piva. Nachází se v blízkosti Pražského hradu, naproti Černínskému paláci na Loretánském náměstí. Odkazuje na ni i společnost Plzeňský Prazdroj, která na svých stránkách stále informuje o dostupnosti dvanáctistupňového piva. „Desítky let plynou a hospoda zůstává stále stejná: dlouhé, lokty ošoupané dubové stoly s lavicemi lákají k popovídání z očí do očí. Pořád tu je stará klasická dlažba a dřevěné stropy. A pořád se tu čepuje Velkopopovický Kozel (dvanáctka a tmavé pivo), jen k němu oproti předlistopadové době přibyl i ležák Pilsner Urquell,“ uvádí společnost.

Mluvčí pivovaru Zdeněk Kovář pro CNN Prima NEWS potvrdil, že do hospod už Mistrův ležák nabízet nebudou. „Je pravdou, že už ho nebudeme rozvážet. Obchodní zástupci měli tuto informaci svým podnikům předat. Samozřejmě nevím, v jaké to bylo míře. Vědět by to ale měli všichni. Velkopopovický Kozel se nyní bude soustředit na své vlajkové lodě, tedy jedenáctistupňové a tmavé pivo,“ řekl Kovář.

Dům U Černého vola byl vystavěn v 60. letech 16. století. Šenk v budově vznikl zřejmě už v roce 1726. Zajímavostí je, že ve sklepě domu je dochován úsek gotické hradební zdi. Mezi štamgasty pivnice patřili filosof Karel Kosík, spisovatel Karel Pecka, surrealisté Eva a Jan Švankmajerovi, historik umění Pavel Preiss či básník Ivan Wernisch.

Dům měl být součástí malé privatizace v 90. letech minulého století. Zdejší štamgasti ale založili Spolek přátel Černého vola a přesvědčili tehdejšího ministra, aby pivnici z privatizace vyňal. Od té doby putuje výtěžek z hospody do vedlejší Školy Jaroslava Ježka pro zrakově postižené.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Přesun piva do vyšší sazby DPH způsobil zdražení zlatavého moku. O kolik? Více se dozvíte v reportáži

Tagy:
pivo hospoda pivovar Praha pivnice Velkopopovický Kozel Pilsner Urquell