CNN Prima News pivnice

pivnice

Výpis příspěvků ke štítku „pivnice“

REPORTÁŽ: Sudy piva v blátě aneb Zkáza desítek hospod ve Slezsku. Po EET a covidu přišla voda

Jedna vyplavená restaurace vedle druhé. Bahnem obalené sudy s pivním mokem stojí ve vytopeném pivním baru Mexicana v Opavě i tři týdny po záplavách. „Voda sahala po strop, prostě bazén. V pivovaru slíbili, že bečky odkoupí zpět, ale ještě si pro ně nepřijeli,“ říká provozní Patrik Andrejka. Ve stejné ulici proud řeky Opavy prorazil skleněné výlohy restaurace U Draka a metr vody natekl i do pivnice Na Rožku, ve které se chmelovina čepuje více než 130 let.

KOMENTÁŘ: Ano, Rakušan „má koule“. Cirkus v Karviné je ale spíš divadlem pro Pražáky

Ten Rakušan má ale koule, já bych to teda nedal. Mnoho takových komplimentů obdržel Vít Rakušan poté, co dorazil za svými odpůrci do karvinské pivnice a čelil jejich ostrým dotazům či nadávkám. I když je takový krok možná ocenění hodný, přesto vicepremiér a šéf STAN zmíněnou dvouhodinovou „diskusí“ nezměnil vůbec nic. Tyto „debaty bez cenzury“ jsou spíš pěkným divadlem pro Pražáky než snahou udobřit si odpůrce v baštách ANO a SPD. Možná by bylo přece jen lepší, kdyby člen vlády raději věnoval více pozornosti svému resortu vnitra.

REPORTÁŽ: České hospody jsou v krizi. Výčepy piva teď zachraňují i vietnamští živnostníci

O zkrachovalé hostince není velký zájem, výdělek je nejistý, hlavně na venkově a v menších městech. Znova roztočit pípy si tak leckde troufnou jen čeští Vietnamci. Ve staleté pivnici Partyzán v Záblatí na Bohumínsku třeba čepuje 32letá Van Hiep Nguyen. A v historickém hostinci U Pchálka v Ludgeřovicích na Opavsku zase 45letý Kiem Dinh Vu. Podobně už Vietnamci přebrali spoustu dříve zavedených hospod a vlastně tak zachraňují i české pivní tradice. Pivní kulturu, která se nyní touží dostat i na seznam UNESCO.

Legendární pražská hospoda přišla po 60 letech o tradiční pivo. Podpásovka, soptí provozní

Pražská pivnice U Černého vola musí začátkem roku řešit nepříjemné starosti. Po téměř 60 letech musí přestat nabízet svým hostům velkopopovickou dvanáctku. Pivo je přitom mezi štamgasty i návštěvníky velmi oblíbené a pevné spojení s pivnicí dokládá i nástěnná malba nad výčepem. Společnost Plzeňský Prazdroj stahuje Mistrův ležák ze všech hospod. Soustředit se totiž chce na prodej jedenáctistupňového a tmavého piva.

Další projev antisemitismu? Táhněte, odbyl pražský výčepní Židy, kteří žádali pivo

Běžte do hajzlu. Tuto hlášku si vyslechli čeští Židé a Izraelec od výčepního v pražské hospodě U Hrocha, když si ve středu večer chtěli objednat pivo. Zatímco odmítnutí zákazníci i další svědek incidentu naznačují, že ze strany personálu podniku šlo o jasný a vědomý projev antisemitismu, pivnice se brání s tím, že hosty poslala pryč kvůli nedostatku místa. Celý případ podrobně zdokumentovali reportéři CNN Prima NEWS. K dispozici mají záznam incidentu, který měl skončit fyzickou potyčkou. V závěru zasahovala i policie, ta se sporem nadále zabývá.

REPORTÁŽ: Na pivo s králem. Puby chystají největší chmelovou oslavu v historii

Na zdraví Jeho Veličenstva! Cheers Your Majesty! Tisíce anglických pivnic se připravují na oslavu korunovace Karla III. „Kde jinde oslavit krále než v královské hospodě,“ směje se paní výčepní v pivnici The Kings v jihoanglickém Portsmouthu, podniku s tradicí od roku 1910. S přáním, aby se oslavy projevily i na tržbách. Anglickým pubům totiž zvoní hrana, každý měsíc zanikne v zemi přesně 32 pivnic. Výzvu k oslavám Karla III. u piva vydala britská ministryně vnitra Suella Bravermanová, která v průběhu korunovačního víkendu povolila prodlužení striktních zavíracích hodin hospod o dvě hodiny.

Pohřeb královny v nejstarším pubu ve městě: Štamgasti pláčou, ticho ruší jen čepování piva

Pohřeb královny prožívali mnozí Britové ve svých oblíbených hospodách. V Gosportu na jihu Anglie se štamgasti sešli v nejstarším výčepu ve městě, v pivnici The Fox (Liška) se pivo čepuje již od roku 1735. Během přímého přenosu z pohřbu Alžběty II. tam nikdo nepromluvil ani slovo. Posvátnou úctu rušilo jen čepování piva anebo sody do ginu.

Číšník kontroloval u hostů bezinfekčnost, šéf ho chce vyhodit. Neplatí vás vláda, řekl mu

Zvláštní pracovní spor řeší číšník jedné pivnice v Hradci Králové. Tvrdí, že ho zaměstnavatel nutí ukončit pracovní poměr kvůli tomu, že na začátku listopadu kontroloval u hostů dodržování hygienických opatření. Přestože to bylo v souladu s platnými nařízeními, měl tím údajně podnik připravit o zisk. Vedení hotelu se k tomu odmítá jednoznačně vyjádřit.

Reportáž z hospod. Velká část personálu odmítá očkování, prý není třeba

Je to paradox, který nikdo neřeší. Zatímco hlavní hygienička chce neočkovaným zkomplikovat návštěvy restaurací, kaváren či klubů, personál očkován být nemusí. A jak dokazuje následující reportáž, například v Ostravě většinou ani není. „Očkovat se nenechám, vakcíně nevěřím, je moc narychlo vyvinutá,“ říká číšnice Martina Mezey z Caffe Trieste v Ostravě. Právě v tomhle městě přitom žije šéfka hygieniků Pavla Svrčinová, která vytrvale propaguje očkování.

Žízeň je vyhnala do hospody už v šest ráno. Za hodinu výčep praskal ve švech

Věnce piv v rukách servírky uvnitř hospody, takový obrázek tuzemští pivaři neviděli od loňského 17. prosince. A do ostravského výčepu Venuše proto vyrazili už v šest ráno. „Jdu na jedno. Na správku, jak se říká,“ přiznává 46letý Dušan Smatana. Někdo je vždycky první, v půl sedmé už ale ve Venuši sedí skoro dvacet pivařů, v sedm bylo téměř plno.