
V Česku rychle přibývá cukráren a pekáren. Tradiční zákusky v nich nesmí chybět
V neděli ráno došlo ve slovenském městě Šurany k děsivému nálezu. Ve sklepě rodinného domu leželi bez známek života dva muži. Případem se již zabývají kriminalisté, nejspíše šlo o vraždu a následnou sebevraždu. Podle webu pluska.sk šlo o bratry, přičemž jeden z nich zaútočil nožem.
Jdu ke Dvořákům na jedno / opravdu dám si jen to jedno / pohlédnu krátce na své dno… / a po sedmém až v nedohledno. Takto o pití piva zvažuje básník J. H. Krchovský. Jeden zlidovělý citát z Jaroslava Haška totiž říká: „Člověk míní, hospoda mění.“ Skupina nadšenců kolem Českého svazu pivovarů a sladoven se teď ale snaží tradiční českou pivní kulturu dostat i na seznam světového dědictví UNESCO. „Zdaleka totiž nejde jen o konzumaci, ale například většina slavných českých básníků měla potřebu o pivu i psát. A možná by tak k zápisu na seznam UNESCO mohla přispět nová antologie Šnyt,“ říká pro CNN Prima NEWS vydavatel knihy Pavel Řehořík, spolumajitel nakladatelství Větrný mlýny.
Jedna vyplavená restaurace vedle druhé. Bahnem obalené sudy s pivním mokem stojí ve vytopeném pivním baru Mexicana v Opavě i tři týdny po záplavách. „Voda sahala po strop, prostě bazén. V pivovaru slíbili, že bečky odkoupí zpět, ale ještě si pro ně nepřijeli,“ říká provozní Patrik Andrejka. Ve stejné ulici proud řeky Opavy prorazil skleněné výlohy restaurace U Draka a metr vody natekl i do pivnice Na Rožku, ve které se chmelovina čepuje více než 130 let.
Probíhající válka mezi Izraelem a Hamásem patří mezi nejkrvavější konflikty v historii Blízkého východu. Součástí ničivých bojů, které 7. října 2023 rozpoutali palestinští radikálové teroristickým útokem na židovský stát, jsou i kuriózní, až bizarní situace. CNN Prima NEWS přináší pátý díl série s názvem Momenty války.
Ten Rakušan má ale koule, já bych to teda nedal. Mnoho takových komplimentů obdržel Vít Rakušan poté, co dorazil za svými odpůrci do karvinské pivnice a čelil jejich ostrým dotazům či nadávkám. I když je takový krok možná ocenění hodný, přesto vicepremiér a šéf STAN zmíněnou dvouhodinovou „diskusí“ nezměnil vůbec nic. Tyto „debaty bez cenzury“ jsou spíš pěkným divadlem pro Pražáky než snahou udobřit si odpůrce v baštách ANO a SPD. Možná by bylo přece jen lepší, kdyby člen vlády raději věnoval více pozornosti svému resortu vnitra.
O zkrachovalé hostince není velký zájem, výdělek je nejistý, hlavně na venkově a v menších městech. Znova roztočit pípy si tak leckde troufnou jen čeští Vietnamci. Ve staleté pivnici Partyzán v Záblatí na Bohumínsku třeba čepuje 32letá Van Hiep Nguyen. A v historickém hostinci U Pchálka v Ludgeřovicích na Opavsku zase 45letý Kiem Dinh Vu. Podobně už Vietnamci přebrali spoustu dříve zavedených hospod a vlastně tak zachraňují i české pivní tradice. Pivní kulturu, která se nyní touží dostat i na seznam UNESCO.
Pražská pivnice U Černého vola musí začátkem roku řešit nepříjemné starosti. Po téměř 60 letech musí přestat nabízet svým hostům velkopopovickou dvanáctku. Pivo je přitom mezi štamgasty i návštěvníky velmi oblíbené a pevné spojení s pivnicí dokládá i nástěnná malba nad výčepem. Společnost Plzeňský Prazdroj stahuje Mistrův ležák ze všech hospod. Soustředit se totiž chce na prodej jedenáctistupňového a tmavého piva.
Běžte do hajzlu. Tuto hlášku si vyslechli čeští Židé a Izraelec od výčepního v pražské hospodě U Hrocha, když si ve středu večer chtěli objednat pivo. Zatímco odmítnutí zákazníci i další svědek incidentu naznačují, že ze strany personálu podniku šlo o jasný a vědomý projev antisemitismu, pivnice se brání s tím, že hosty poslala pryč kvůli nedostatku místa. Celý případ podrobně zdokumentovali reportéři CNN Prima NEWS. K dispozici mají záznam incidentu, který měl skončit fyzickou potyčkou. V závěru zasahovala i policie, ta se sporem nadále zabývá.
Na zdraví Jeho Veličenstva! Cheers Your Majesty! Tisíce anglických pivnic se připravují na oslavu korunovace Karla III. „Kde jinde oslavit krále než v královské hospodě,“ směje se paní výčepní v pivnici The Kings v jihoanglickém Portsmouthu, podniku s tradicí od roku 1910. S přáním, aby se oslavy projevily i na tržbách. Anglickým pubům totiž zvoní hrana, každý měsíc zanikne v zemi přesně 32 pivnic. Výzvu k oslavám Karla III. u piva vydala britská ministryně vnitra Suella Bravermanová, která v průběhu korunovačního víkendu povolila prodlužení striktních zavíracích hodin hospod o dvě hodiny.
Pohřeb královny prožívali mnozí Britové ve svých oblíbených hospodách. V Gosportu na jihu Anglie se štamgasti sešli v nejstarším výčepu ve městě, v pivnici The Fox (Liška) se pivo čepuje již od roku 1735. Během přímého přenosu z pohřbu Alžběty II. tam nikdo nepromluvil ani slovo. Posvátnou úctu rušilo jen čepování piva anebo sody do ginu.
Zvláštní pracovní spor řeší číšník jedné pivnice v Hradci Králové. Tvrdí, že ho zaměstnavatel nutí ukončit pracovní poměr kvůli tomu, že na začátku listopadu kontroloval u hostů dodržování hygienických opatření. Přestože to bylo v souladu s platnými nařízeními, měl tím údajně podnik připravit o zisk. Vedení hotelu se k tomu odmítá jednoznačně vyjádřit.
Je to paradox, který nikdo neřeší. Zatímco hlavní hygienička chce neočkovaným zkomplikovat návštěvy restaurací, kaváren či klubů, personál očkován být nemusí. A jak dokazuje následující reportáž, například v Ostravě většinou ani není. „Očkovat se nenechám, vakcíně nevěřím, je moc narychlo vyvinutá,“ říká číšnice Martina Mezey z Caffe Trieste v Ostravě. Právě v tomhle městě přitom žije šéfka hygieniků Pavla Svrčinová, která vytrvale propaguje očkování.