Kongres USA ochrnul. Republikáni marně hledají lídra dolní komory, volili i Trumpa

Už 11krát selhali republikáni ve Sněmovně reprezentantů při volbě předsedy dolní komory Kongresu. Kandidát Kevin McCarthy stále nedokázal získat potřebných 218 hlasů, třebaže se rebelům ve vlastní straně snaží ustupovat. Takovou krizi nezažil Kongres už 164 let.

O čem se politici v Kongresu nejvíce dohadují? O rozpočtu? O pomoci Ukrajině? Vůbec ne. Obměněná Sněmovna reprezentantů se prozatím zasekla na prvním a nejjednodušším bodu – zvolení nového šéfa.

Tím se měl stát Kevin McCarthy, současný lídr republikánské většiny v dolní komoře Kongresu. Jenže když se o něm začalo v úterý hlasovat, podrazila ho část jeho vlastních straníků. Skupina rebelů se hlásí k odkazu Donalda Trumpa a McCarthyho velení jim zřejmě příliš nevoní. Sněmovna reprezentantů si tak 3. ledna hned napoprvé nezvolila svého předsedu. Něco takového se nestalo už celé století.

Jenže martyrium pokračovalo. Ani ve středu, ani ve čtvrtek se McCarthymu nepodařilo sehnat potřebných 218 hlasů. Dolní komora už hlasovala o předsedovi 11krát, McCarthy ani jednou neuspěl. Takové průtahy Kongres podle americké CNN nezažil už 164 let.

Může být přitom ještě hůř. V roce 1856 se o novém předsedovi Kongres dohadoval rovné dva měsíce. Sněmovna reprezentantů přitom do doby zvolení lídra nemůže dělat vůbec nic. Je zmrazená na dobu neurčitou. McCarthy se proto pochopitelně snaží trapné prostoje vyřešit, podle CNN rebelujícím straníkům v určitých otázkách ustoupil. Zatím jich ale nepřesvědčil dost.

Rebelové volí Trumpa

Vzdorná hrstka totiž při hlasování vždy volí jiného republikána, čímž znemožní McCarthymu vyhrát. Na počet hlasů proto vyhrává kandidát demokratů (212 hlasů), ten ale nemá šanci post získat. McCarthy potřebuje přesvědčit většinu z více než dvacítky rebelů. Zatím totiž hlavní kandidát republikánů získal jen 200 nebo 201 hlasů, jeho strana přitom obsadila po volbách 222 křesel.

Je přitom zjevné, že určití republikáni rebelují s jistou dávkou poťouchlosti. Využívají toho, že lídrem Sněmovny reprezentantů se může teoreticky stát i někdo, kdo do ní nebyl zvolen. Nikdy se to sice nestalo, ale zákon to umožňuje. Jeden republikán tak například opakovaně volil exprezidenta Donalda Trumpa. Ostatní rebelové průběžně hlasují třeba pro republikány Jima Jordana, Byrona Donaldse nebo Kevina Herna.

K hlasování o předsedovi Sněmovny reprezentantů se zákonodárci vrátí zase v pátek v 18:00 českého času. Zatím to ale nevypadá, že by McCarthy, který je každým dalším kolem hlasování pod větším a větším tlakem, získal potřebný počet hlasů. Nejméně čtyři republikáni totiž odjíždí za rodinou a hlasování se nezúčastní.

Nabízí se jedno zjevné řešení celé krize. Podle CNN by ale zároveň šlo o nejradikálnější krok, kterým by si McCarthy možná ještě více podkopal důvěru, již bude potřebovat pro následnou správu dolní komory. I když to lídr republikánů zřejmě neudělá, teoreticky by mohl o pomoc požádat několik demokratů, kteří by mu zajistili dostatečný počet hlasů. Takoví přeběhlíci by si ale asi takovou službu nechali patřičně politicky proplatit.

McCarthy nehodlá ze své pozice ustupovat. Věří, že se republikáni dohodnou. Sněmovna reprezentantů tak bude dál řešit krizi, kterou nezažila od westernových časů 19. století.

Tagy:
krize Ukrajina demokrati republikáni chaos předseda USA Donald Trump dolní komora Kongres Spojených států amerických Sněmovna reprezentantů Spojených států amerických Kevin McCarthy