Korecký: Pavel se školácky vymlouval. Sklouzává k těžko vysvětlitelným výrokům i populismu

Miroslav Korecký

K věci 19.6.2023

Komentátor MF Dnes Miroslav Korecký vytkl prezidentu Petru Pavlovi některé výroky, jejichž obhajoba pak působí až školácky. Zároveň však v pořadu K věci na CNN Prima NEWS ocenil, že se hlava státu snaží splnit své sliby z kampaně a spojovat lid. Ve vysílání hovořil i o napjaté situaci v Brně po vraždě romského mladíka mužem ukrajinské národnosti.

Korecký charakterizoval Pavlovo působení jako snahu o vyrovnaný a nestranný pohled. „Prezident se od svého nástupu snaží citlivě manévrovat, aby nebyl brán jako zástupce jen jedné strany barikády. Chce být společností oblíbený a chce spojovat, tedy splnit to, co slíbil během lednové volební kampaně. Proto směruje kritiku i na druhou stranu, tedy na vládní koalici,“ uvedl ve vysílání. Podle něj však mohly být výtky prezidenta směřované ke stavu finančního rozpočtu, který již za půl roku přesáhl celoroční limit, ostřejší.

MOHLO BY SE VÁM LÍBIT: Balšínek: Pavel vypadá dobře, ale nevidím myšlenku. Je jako politický „Apple“, říká Klempíř

Současně upozornil na to, že prezident ze své funkce může veřejně vyjadřovat vlastní postoje, ale samo ekonomické dění je předmětem práce Parlamentu. „Vždy je záležitostí vlády, jaký rozpočet si prosadí. Nejsem přítel toho, aby prezident výrazně ovlivňoval podobu státního rozpočtu,“ řekl v pořadu K věci.

Korecký také připomněl, že střety uvnitř vládní koalice jsou v uskupení pěti subjektů přirozenou záležitostí. Okomentoval i některá jeho slova, jež nepovažuje za nejšťastnější. „U některých jeho výroků mám pocit, že se mu v tu chvíli zrodily v hlavě. Neumím si představit, že by mu je poradil někdo z jeho poradců,“ vyjádřil se.

Podle komentátora tápe i v otázce bezpečnosti států a mezinárodních vztahů, která by měla být jeho doménou. V souvislosti s prohlášením, že je nutné sledovat všechny občany Ruské federace, Korecký konstatoval, že se prezident později „školácky vymlouval na nedostatečný kontext a nedorozumění“. Jeho jisté kroky označil za populistické. „Prezident je aktivní, jezdí po světě, lidem se tato role líbí. Občas to však sklouzne k těžko vysvětlovatelným výrokům či lehce populistické záležitosti, jako je třeba jízda vlakem do Vídně či setkání s holčičkou, na kterou plivali spolužáci. Z mého pohledu jsou to ale pozitivní populismy,“ uvedl v pořadu K věci.

Lahůdka pro opozici

Korecký se vyjádřil i k aktuální napjaté situaci v Brně, která v metropoli vládne po vraždě mladého Roma cizincem původem z Ukrajiny. „Společnost chce vědět, kdo byl pachatelem, protože pokud cítí určitou skupinu jako ohrožující, stejně se podrobnosti dostanou ven,“ pronesl. „Jedná se o nešťastnou událost, kdy spor nastal mezi dvěma menšinami. Ty se mohou vzájemně sledovat, která je vládou protežována méně či více,“ vysvětlil.

Vedle třaskavé situace v moravské metropoli hovořil Korecký i o souvisejícím tématu migrace a migračního paktu na evropské úrovni. „Viděli jsme, jak se opozice na toto téma ihned vrhla. V situaci, kdy ministr Rakušan podepsal dohodu, která je v jistém ohledu velmi kontroverzní, je to pro opozici lahůdka,“ uzavřel.

V pořadu se dále řešilo počínání Petra Pavla ve funkci prezidenta či změny na postu ministra zemědělství. Více se dozvíte ve videu výše.

Tagy:
Brno kritika Petr Pavel K věci vláda Miroslav Korecký