Proočkovanost 40 procent? K zastavení koronaviru to stačit nebude, tvrdí Dvořáček

Jakub Dvořáček

INTERVIEW 4.11.2020

Podle průzkumů by se v Česku nechalo proti koronaviru očkovat přibližně 40 procent osob. Podle ředitele Asociace inovativního farmaceutického průmyslu (AIFP) Jakuba Dvořáčka to ale ke zneškodnění onemocnění COVID-19 v populaci nestačí. Uvedl to v pořadu Interview na CNN Prima NEWS.

„Čtyřicet procent by nestačilo. Abychom byli schopni nemoc zastavit a nemuseli se vracet k lockdownům a dalším opatřením, museli bychom se dostat až na sedmdesát,“ vysvětlil Dvořáček moderátorce Martině Kuzdasové ve středečním pořadu Interview.

Množství lidí, kteří by se dobrovolně nechali proti koronaviru očkovat, se ale v Česku podle průzkumů pohybuje právě kolem 40 procent. „To ochrání jen ty naočkované. Při těch 70 procentech sice vir úplně nezmizí, ale je velmi malé riziko, že se nenaočkovaný člověk potká s osobou pozitivní na COVID-19. Virus pak nebude zatěžovat celou společnost, jako je tomu teď,“ řekl Dvořáček CNN Prima NEWS s tím, že zmíněných 40 procent očkovaných pomůže maximálně tak uvolnit lůžka v nemocnicích.

Lidé se také často bojí, že nově vyvinutá vakcína nebude dostatečně otestována a po očkování se v těle projeví vedlejší účinky. „Jsem přesvědčen, že žádné silné vedlejší účinky nebudou. Farmaceutické firmy mohou postupovat jen tak, jak jim stanoví klinická praxe, což je soubor předpisů a pravidel, jak mají závěrečná hodnocení probíhat,“ uvedl Dvořáček. „My jsme ale nevycházeli z nuly, my jsme vakcíny proti typům koronaviru vyvíjeli i v minulosti a díky tomu proběhla preklinická fáze velmi rychle,“ dodal.

Vakcína v únoru

Vakcína proti onemocnění COVID-19 by mohla do Česka dorazit začátkem roku 2021. Celý vývoj prý proběhl nestandardně rychle, a to zejména díky zájmu lidí.

„Každý, kdo se dostal s výrobou do finále, využil počáteční spolupráce s průmyslem a dalšími odvětvími. V jednu chvíli se také zapojilo strašně moc dobrovolníků. To jindy nebývá, stejné množství se zapojuje klidně i roky,“ dodal Dvořáček.

Rozhovor Martiny Kuzdasové s Jakubem Dvořáčkem si můžete poslechnout i jako podcast:

Všechny podcastové pořady CNN Prima NEWS najdete na SpotifyGoogle PodcastsApple PodcastsCastboxu a dalších platformách.

Tagy: