Vypadá to, že se pro korýše ve Velké Británii blízká na lepší časy. Je možné, že brzy bude hození těchto živočichů do vařící vody nezákonné. Sněmovna lordů diskutuje o novele zákona, která by měla připsat větší práva některým korýšům.
Podle on-line deníku London Evening Standard se v britském parlamentu momentálně rozbíhá debata o životních podmínkách živočichů, především korýšů. Pokud by prošly nové změny zákona, měly by vyšší korýši jako humři, langusty nebo krabi a měkkýši (jedná se především o hlavonožce) jako olihně nebo chobotnice, být uznáni jako vnímající bytosti, které mohou cítit bolest.
Korýši toho vnímají daleko více než si myslíme
Británie ale není zdaleka první zemí, která o „pocitu bolesti“ těchto tvorů přemýšlí. Zpráva zveřejněná Humánní společností Spojených států v roce 2008 uznala, že i korýši jsou „vnímavá zvířata, která mohou cítit bolest“.
„Vyšší korýši mají vyvinuté kognitivní schopnosti a rozhodně cítí bolest. Podle mne je příprava humra hozením do vařící vody určitým barbarstvím,“ říká hydrobiolog z Přírodovědecké fakulty UK Adam Petrusek a dodává: „Desetinožci jsou například v Německu pokryti zákonem na ochranu zvířat proti týrání, ale uvaření je tam explicitně povoleno. A to proto, že se jedná o tradiční způsob úpravy pokrmu."
Humři se připravují vhozením do vroucí vody zaživa. Zdroj: CNN Prima NEWS
O tom, že tito živočichové cítí a vnímají, svědčí i video, které před třemi lety zahltilo internet. Rak v čínské restauraci si raději usekl své vlastní klepeto, které měl ponořené v bublající vodě, než aby skončil v polévce celý. Po reakcích veřejnosti ho kuchař vzal domů a dal do akvária.
Raději zmrazit
V Británii se debatuje o tom, že by kuchaři a obchodníci měli tyto živočichy zabíjet humánně – omráčením, ne ponořením do vroucí vody. Nezákonné by mělo být i balení živých korýšů do smršťovací fólie nebo posílání poštou.
„Ona ale samotná diskuse o tom, jak správně tedy například zmíněného humra omráčit, není jednoduchá. Humra neomráčíte ‚ranou do hlavy‘, a pokud byste ho tloukli dlouho, výsledek určitě nebude pro klienty restaurace uspokojivý. Za mne je nejhumánnější smrt pro humra zmražení. On postupně ztuhne a pak usne. Otázka ale opět je, zda by zmražený humr odpovídal požadavkům zákazníků restaurací,“ vysvětluje Petrusek.
Zdroj: CNN Prima NEWS
Aktivistka za práva zvířat Maisie Tomlinsonová, ředitelka britské charitativní organizace Crustacean Compassion, řekla pro deník Times, že nejlepším způsobem je elektrický šok: „Krabi, humři a raci by měli být elektricky omráčeni, což by je během vteřiny dostalo do bezvědomí.“
„S tím zkušenosti nemáme, ale z logiky věci by to asi splnit účel mělo,“ komentuje Petrusek.
Humánní přeprava
Vaření živých korýšů je v současné době nezákonné v několika zemích, včetně Švýcarska a Nového Zélandu. Od roku 2018 nesmí být ve Švýcarsku živí korýši, včetně humra, přepravováni, musí být vždy uchováváni v jim přirozeném prostředí a před zabitím musí být paralyzováni elektrickým šokem, citovala z úpravy švýcarského zákona na ochranu zvířat veřejnoprávní stanice RTS.
„Otázka je ale i to, co znamená pojem ‚přeprava v přirozeném prostředí‘. Pokud budu raka nebo humra přepravovat v troše vody, za chvíli se začne dusit, mohou chytit i různé nemoci. Museli by se přepravovat ve velkých bazénech, což z hlediska přepravovaného množství není reálné. Nejpřijatelněji se mi jeví přepravovat je na ledu v suchu," uzavírá Petrusek.