Kosmická mise může inspirovat. Česko zahájilo cestu do vesmíru, nabízí výcvik pro studenty

Česká republika touží vyslat svého astronauta do vesmíru. Po Vladimíru Remkovi by se další cesty do kosmu mohl dočkat pilot Aleš Svoboda. Ministerstvo dopravy na začátku září odhalilo harmonogram projektu Česká cesta do vesmíru. Ten má motivovat žáky a studenty v zájmu o studium v technických a přírodovědných oborech. První akce „Mise Promise“ se uskuteční už o víkendu v Praze, která odhalí, jak probíhá výcvik a samotná cesta na Měsíc.

Cílem České cesty do vesmíru je do pěti let dostat astronauta Aleše Svobodu do kosmu. Mimo jiné má pomoci i domácím firmám a vědeckým institucím, které spolupracují ve vesmírném průmyslu a technologiích. Dále se soustředí na vzdělávání žáků a studentů.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Hrozba z hlubokého vesmíru. Čeká nás srážka s blízkou galaxií, my se toho ale nedožijeme

Projekt má mladé Čechy motivovat ke studiu a kariéře v technických či přírodovědných oborech. Česká cesta do vesmíru začíná akcí Mise Promise v Praze o tomto víkendu v kampusu ČVUT, na kterou navážou další akce pro veřejnost a také vzdělávací workshopy.

Projekt má zvýšit zájem o vesmír

„Je třeba vést mladé lidi k zájmu o technické a přírodovědné obory a skvělou inspirací pro ně může být právě cesta našeho astronauta Aleše Svobody do vesmíru. Příklad toho, že to funguje, vidíme například v Nizozemí, které svého zástupce na ISS poslalo. Ostatně cesty do vesmíru v minulosti inspirovaly řadu technologických lídrů," řekl premiér Petr Fiala na zahájení projektu Česká cesta do vesmíru ve Hvězdárně a planetáriu v Brně.

Ministerstvo dopravy proto spustilo registraci do akce Zero G. Ta umožní v rámci parabolického letu dvaceti teenagerům ve věku od 13 do 18 let zažít stav beztíže. Jejich výcvik se bude podobat tomu, který musel podstoupit pilot Aleš Svoboda.

Školy se mohou zapojit do stovky akcí, které připravila vzdělávací kancelář Evropské kosmické agentury pro ČR. Na žáky tak čeká jedinečná příležitost naprogramovat si mikropočítače, jež využívají astronauti na Mezinárodní vesmírné stanici ISS.

Mise přiblíží izolaci kosmonautů

Už od pátku do neděle se v kampusu ČVUT v pražských Dejvicích uskuteční první akce z projektu Česká cesta do vesmíru: Mise Promise. Během ní se uskuteční simulovaná vesmírná mise, jejímž účastníkem bude Aleš Svoboda. První vstup začíná v pátek v 16 hodin.

Součástí vědeckého tréninkového centra Little Moon City Prague, které se nachází v areálu ČVUT, je hlubinný habitat Hydronaut H03 DeepLab, řídící centrum Mission Control Center a prostor pro simulaci extravehikulárních aktivit.

Během víkendu posádka ve složení Aleš Svoboda, konstruktér Matyáš Šanda a odborník na hyperbarickou medicínu Miroslav Rozložník stráví 48 hodin v izolaci v habitatu. „Cílem je simulace letu na Měsíc a také izolovaný výstup na ‚měsíční povrch‘ s pomocí virtuální reality, kde posádka nasbírá geologické vzorky,“ uvádí organizátoři.

Na programu Mise Promise je také vědecké studio, kde budou odborníci popisovat, proč je cesta do vesmíru důležitá a jaké příležitosti může České republice přinést.

Záměrem státu je podpořit firmy a instituce, které spolupracují ve vesmírném průmyslu a vyvíjí vesmírné technologie. „Chceme všechny ty síly dát dohromady a zároveň vytvořit podmínky pro to, aby se ve výhledu pěti let nejen opravdu mohla zrealizovat česká mise do vesmíru, ale dokázala s sebou spojit další aktivity soukromých firem a vědeckých institucí," prohlásil v červnu ministr dopravy Martin Kupka při představení projektu Česká cesta do vesmíru.

Český vojenský pilot Aleš Svoboda je členem záložního týmu astronautů Evropské kosmické agentury a po Vladimíru Remkovi by se mohl stát druhým Čechem, který se podívá do vesmíru.

VIDEO: Astronaut Svoboda se připravuje do vesmíru. Prozradil, kdy zahájí misi a jaký bude výcvik

Tagy: