Kostýmy šejků i billboard popraveného novináře. Jak Newcastle započal saúdskoarabskou éru

Premiéra fotbalového Newcastlu United pod novými exotickými majiteli nevyšla podle představ. Saúdskoarabský investiční fond neumí dělat zázraky, aby mávnutím kouzelného proutku „straky“ nedopustily porážku od Tottenhamu Hotspur. Každopádně fanoušci na gigantickou změnu v milovaném klubu reagovali obratem – do St. James Parku vyrazili oblečení na „šejkovský“ způsob.

„Nová éra začíná,“ stojí v popisu profilu Newcastlu United na Twitteru. Zatím ovšem tato nová éra nezařídila, aby se tým přezdívaný Magpies odlepil z předposledního místa tabulky Premier League. Těžko mohl Veřejný investiční fond Saúdské Arábie (PIF) klub pozvednout okamžitě. Přesto se našli škarohlídi, kteří hned po porážce Newcastlu 2:3 od Tottenhamu psali, že si konsorcium – jež vede saúdský korunní princ Mohammed bin Salmán – vybralo špatně.

Zatím se kromě změny ve vedení organizace nic neděje.

Britská média původně informovala, že pro zápas se Spurs by už měl vést tým ze severu Anglie nový trenér, a ne Steve Bruce. Možná Frank Lampard, možná Steven Gerrard. Zkušený kouč však u týmu zatím zůstal, byť po utkání přiznal, že budoucnost nemá ve svých rukách.

Fanoušci se těšili, že hned v zimním přestupním období přivábí Newcastle zvučné posily, které si pod novými vlastníky s bezednou kasou bude moct dovolit. O United se totiž po převzetí fondem mluvilo jako o nejbohatším klubu na světě. Jenže až se za několik měsíců rozjedou transfery, Newcastle bude disponovat budgetem o velikosti „pouhých“ 50 milionů liber. To je 140 milionů pod stropem, který nastavují pravidla finanční fair play.

Projekt Newcastle tedy bude mít zřejmě velmi pozvolný progres. Spekulace o tom, že se „straky“ bleskurychle promění v kandidáta na titul v anglické soutěži a budou obávaným hráčem i na evropské scéně, spíše nejsou aktuální.

Billboard zavražděného novináře

V zápase s Tottenhamem tak na novou éru nejvíce upozorňovali příznivci na tribunách. Ti jasně demonstrovali spokojenost s tím, že jsou pryč léta, kdy klub patřil Mikeu Ashleymu a dvakrát spadl o soutěž níže. Nové majitele přivítali ohlušující kulisou, speciálního přijetí se pak dočkali čerstvý prezident Jásir al-Rumaján a reprezentantka vlastníků Amanda Staveleyová.

Mnoho fanoušků pak s odkazem na saúdskoarabský fond vyrazilo do St. James Parku v kostýmu šejka.

Už o poznání méně veselá věc byla v neděli k vidění před stadionem Newcastlu. Převzetí tradiční fotbalové značky totiž způsobilo na „ostrovech“ značné kontroverze. Zvláště proto, že lidskoprávní organizace vytrvale upozorňují na řadu problémů, se kterými se musí některé skupiny obyvatel Saúdské Arábie potýkat.

Absolutní monarchie – v čele s princem Bin Salmánem – například nechala před pár lety popravit novináře Džamála Chášukdžího. Právě jeho fotografie se objevila na pojízdném billboardu před St. James Parkem jako vzkaz pro spokojené fanoušky ve stylu „podívejte se, co způsobili ti, které nyní vesele vítáte“.

Amnesty International upozorňuje, že nabídka a následná koupě v hodnotě 300 milionů liber má jen skrze sport odvést pozornost od toho, co všechno bylo přednedávnem spácháno na Arabském poloostrově. Zároveň urguje Premier League, aby změnila pravidla pro to, kdo se může stát vlastníkem klubů.

Nikdo přesně neví, zda ještě existuje finanční fair play

„Stejně jako u formule 1, elitního boxu, golfu nebo tenisu je i spojení se s vrcholovým fotbalem velmi funkčním nástrojem k rebrandingu země nebo osoby s pošramocenou pověstí,“ uvádí Amnesty International.

Britský list The Guardian tvrdí, že proti vstupu Saúdské Arábie do Newcastlu se ohradily všechny ostatní kluby elitní ligy. V médiích projevil nesympatie vůči velké změně třeba i trenér Liverpoolu Jürgen Klopp.

„Co to bude znamenat pro fotbal? Před několika měsíci jsme viděli problém, kdy se 12 klubů pokoušelo vybudovat Superligu. Nedošlo k tomu. Tohle je zase vytvoření supertýmu. Je to skoro stejné – měli by mít za několik let zaručené místo v Lize mistrů. Nikdo přesně neví, zda v dnešní době ještě existuje finanční fair play. Fanoušci Newcastlu to budou milovat, ale pro nás ostatní to znamená, že tento klub bude představovat novou supervelmoc,“ řekl před pár dny šéf lavičky Reds.

Podle uvedeného rozpočtu pro následující přestupní období ale tato supervelmoc bude na svůj vznik potřebovat více času. Zatím tedy budou fanoušci Newcastlu spíše číst o tom, jak kontroverzní je vlastnická změna jejich milovaného klubu, než o tom, jak se Magpies mění v postrach Premier League.

Tagy: