Koten o vraždě Roma: Buďme opatrní, kolik lidí do Česka přijde. Neškatulkujme, reagoval Zuna

Pietní místo za zavražděného mladého Roma v Brně

Ze smrti Roma v Brně by se neměla dělat politika, zároveň bychom ale měli být opatrnější v tom, kolik a jakých lidí do Česka přijde. V pořadu Zprávy PLUS na CNN Prima NEWS to uvedl poslanec Radek Koten (SPD). Jeho kolega Michal Zuna (TOP 09) naopak vyzval k tomu, aby se v reakci na tragédii, v níž sehrál roli ukrajinský uprchlík, neškatulkovalo, a odmítl princip kolektivní viny.

„Myslím, že jakékoliv zasahování do vyšetřování je nyní nemožné. Jedná se o trestní věc, kterou musejí vyřešit orgány činné v trestním řízení. Abychom se do toho nějakým způsobem politicky angažovali, to si myslím, že je nepřípustně. Skutečnost je nutné vyšetřit po trestněprávní linii,“ pronesl Koten.

Z kauzy v Brně se prý nemá dělat politika. „Měli bychom ale být opatrnější v tom, kolik a jakých lidí do České republiky přijde. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) podepsal přerozdělování migrantů mezi evropské země. To samozřejmě může situaci dále eskalovat,“ prohlásil.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Rakušan o vraždě v Brně: Není třeba lít olej do ohně. Okamura chce znát národnost zadrženého

Opačný názor zastává Zuna. „Rozumím tomu, že došlo k jednotlivému incidentu, ale věřím, že tam není národní nebo národnostní kontext. Osoby se potkaly v dopravním prostředku, konflikt byl eskalován naprosto odsouzeníhodným způsobem, ale nehledal bych za tím škatulkování,“ podotkl. Stejně tak se domnívá, že by se neměl na základě jednoho případu uplatňovat princip kolektivní viny.

„Je na místě tento útok odsoudit, prezident to už udělal. Každý politik by se k takovému odsouzení měl přidat. A co je hlavní – je třeba připomenout, že vždy, když se taková situace stane, tak je na místě ji uklidňovat. Nikoliv rozvířit,“ dodal.

Jak mohou politici podle poslanců uklidnit situaci ve společnosti? A hrozí podle nich další eskalace? Nejen to se dozvíte ve výše přiloženém videu.

Tagy: