Kovanda: Ekonomiku brzdí zombie firmy. Jejich život prodlužuje nízká nezaměstnanost

Štěpán Křeček a Lukáš Kovanda

Co na to vaše peněženka (72)

Inflace v České republice je nejnižší od roku 2018. To společně s nízkou nezaměstnaností je předpokladem pro rychlý nárůst reálných mezd, řekl v pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS ekonom Štěpán Křeček. Vysoká nezaměstnanost je však podle ekonoma Lukáše Kovandy jedním z důvodů, proč ekonomika neroste tak rychle, jak by mohla.

Přestože letos mají reálné mzdy růst o zhruba čtyři procenta, bude ještě několik let trvat, než dosáhnou úrovně z roku 2019 tvrdí Kovanda. „Jenom předloni se reálné mzdy propadly o 8,5 %. V loňském roce to bylo o jednotky procent. Jsme tedy v rozmezí 10 až 15 %, takže si skutečně ještě budeme muset počkat, než se to vyrovná,“ řekl Kovanda. Spotřeba obyvatel se však postupně začíná zvyšovat, a to je podle něj znamení, že se česká ekonomika nachází ve správném kurzu.

ČTĚTE TAKÉ: Zemědělci připravují další protest. S problémy se chtějí obrátit i na prezidenta

I přes tyto pozitivní faktory se však výkon české ekonomiky nevrátil na předcovidovou úroveň. Podle Kovandy bude ekonomika letos i v příštím roce růst v rozmezí od nuly do jednoho procenta. Za jeden z problémů považuje nízkou nezaměstnanost. „Trh práce je extrémně přehřátý. Není tu možnost jej využít k tomu, aby se ekonomika konsolidovala a mohla nabrat druhý dech. To podle mého soudu brání tomu, abychom dosahovali vyššího růstu,“ řekl Kovanda.

Nízká nezaměstnanost podle něj není pouze pozitivním faktorem, protože vede k „zombifikaci“ ekonomiky. „Zůstávají tu při životě ‚zombie‘ firmy, které by přežít nemusely, kdyby nezaměstnanost byla vyšší. Vyšší nezaměstnanost by svědčila i o dynamice ekonomiky,“ řekl Kovanda. Lidé by si našli zaměstnání v nově se rodících firmách, a tato dynamika by mohla pomoci nastartovat ekonomiku podobně jako ve Spojených státech v době pandemie.

Dalším faktorem, který brzdí ekonomický růst, je podle Křečka provázanost české ekonomiky s německou. „K té statistice, že jsme se ještě nedostali na předcovidovou úroveň, je potřeba vnímat to, že druzí nejhorší v té statistice jsou Němci a jsme samozřejmě v gravitačním poli Německa. Navíc jsme energeticky náročnější, a proto jsme to v energetické krizi odnesli ještě trochu víc,“ řekl Křeček.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Doležal: S Ruskem jsme v konfliktu, ale obilí dovážíme. Rostly by ceny, vysvětlila Matesová

Tagy: