Kovanda: Česko mají v Číně za středně velké město. Nenalhávejme si, že jsme podstatní

Ekonom Lukáš Kovanda v pořadu Svět financí s Trinity Bank na CNN Prima NEWS

SVĚT FINANCÍ S TRINITY BANK (12)

Pro Čínu je Česko jako středně velké město, nenalhávejme si, že nás má za někoho podstatného, řekl v pořadu Svět financí s Trinity Bank na CNN Prima NEWS ekonom Lukáš Kovanda. Souhlasil s ním i expert na čínskou ekonomiku Jan Bejkovský. Nemůžeme prý očekávat, že bychom se stali branou čínských investic do Evropské unie.

Prezident Miloš Zeman v ekonomice prosazoval spolupráci s Čínou. Například v roce 2016 se při návštěvě jeho protějšku Si Ťin-pchinga v Praze podepsalo několik smluv a memorand o spolupráci, která měla přinést investice a obchody za 230 miliard korun. Uskutečnil se ale jen zlomek z nich. „Hlavní problém byl ve vyčíslení investic, které byly ohlášeny politickými reprezentacemi, aniž by došlo k nějakému reálnému zhodnocení proveditelnosti projektů. Záměry možná byly podepsány, ale realita pak byla jiná z obou stran,“ popsal v pořadu Svět financí s Trinity Bank na CNN Prima NEWS expert na čínskou ekonomiku Jan Bejkovský.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Soukromníci platí státu mejdan, kritizovala Šichtařová kroky vlády. Křeček ji obvinil ze lži

Podotkl, že Česká republika je z pohledu Číny malý trh. „Nemůžeme očekávat, že bychom byli branou čínských investic do Evropské unie,“ sdělil. S tím souhlasí i ekonom Lukáš Kovanda. „My jsme pro ni středně velké město. Nenalhávejme si, že jsme pro Čínu jakkoliv podstatnější,“ řekl Kovanda.

Plány, jejichž součástí byl například kanál Dunaj-Odra-Labe, byly přehnané i podle Kovandy. „Už tehdy v tom roce 2016 jsem je měl za přehnané. Byla to určitá marketingová snaha Čínu lépe prodat v očích tuzemské veřejnosti, ale bylo to zároveň ještě před tím, než Spojené státy spustily své obchodní války s Čínou, takže to byla úplně jiná atmosféra, než jaká je dnes,“ sdělil Kovanda.

Více o čínské ekonomice i vztazích s Českou republikou se dozvíte ve videu v úvodu článku.

Tagy: