Kovanda: S Čínou se střílíme do nohy. Zakazování dodavatelů je zásah do podnikání, míní Grund

Jiří Grund a Lukáš Kovanda

Co na to vaše peněženka, Jiří Grund, Lukáš Kovanda - 3.10. v 17:55

Státem zamýšlený možný zákaz čínských dodavatelů mobilních technologií je zásahem do podnikatelské svobody. Uvedl to v pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS prezident Asociace provozovatelů mobilních sítí Jiří Grund. Podle ekonoma Lukáše Kovandy se české vlády ve vztahu k Číně dlouhodobě střílí do nohy.

Grund chápe obavy o kyberbezpečnost. „Zrovna sektor mobilních sítí právě ty hrozby a rizika ošetřuje velmi kvalitně a svým způsobem můžeme jít příkladem,“ uvedl Grund.

Zároveň se obává příliš velkého zásahu do trhu mobilních operátorů ze strany státu. „Národní úřad pro kybernetickou bezpečnost chce mít naprosto nevídaně silné nástroje pro regulaci trhu. My určitě nebráníme tomu, aby stát tyto nástroje měl,“ dodal Grund s tím, že příliš velká kontrola a zákazy však mohou vést k deformaci tržního prostředí.

ČTĚTE DÁLE: Vzácnou dvousetkorunovou bankovku můžete prodat za statisíce. Nemáte ji v peněžence?

„Hrozí nám to, že stát chce využívat nástroj v podobě zakazování dodavatelů. V podstatě si to představme tak, že nějaký úředník přijde, koukne se do křišťálové koule a řekne: ‚Od zítra nekupujte dodavatele z Číny‘,“ upozornil Grund. „Zakazování dodavatelů s dopadem do podnikatelského sektoru v řádech desítek miliard korun, to je největší zásah do podnikatelské svobody od roku 1989, ať se nám to líbí nebo nelíbí,“ konstatoval odborník.

Podle Grunda státní sektor chybně definuje celou problematiku kyberbezpečnosti. „Jestli někdo bude posuzovat, že daný dodavatel je ze země, kde není demokratický režim, to nemá s kyberbezpečností absolutně nic společného,“ nechal se slyšet Grund.

Podobně věc vnímá i Lukáš Kovanda. „Pokud uvalíme přísné regulace, tak tím významně zasahujeme do trhu a ten trh, to je přirozený organismus. On jde tam, kde to je levnější, kde je kvalitnější poměr cena a výkon,“ vysvětlil expert.

„Jestliže je výhodnější například čínská společnost, čínský dodavatel, tak samozřejmě ten trh po něm přirozeně sáhne,“ dodal. Kovanda se také pozastavil nad zvláštním přístupem českých vlád k Číně. „Je to ode zdi ke zdi. Jednou s Čínou chceme obchodovat a jindy je zase na blacklistu,“ uvedl ekonom. „Střílíme se tím do nohy,“ shrnul expert.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Řidiči si od ledna připlatí. Ministerstvo dopravy oznámilo zdražení dálniční známky

Tagy:
ekonomika podnikání politika Lukáš Kovanda Čína makroekonomie Vláda ČR Jiří Grund počítačová bezpečnost produkty a služby ekonomika, obchod a finance