Královna Alžběta má vystrašit Rusko a Čínu. Obří britská letadlová loď míří do Asie

Britské královské námořnictvo v rámci demonstrace své vojenské síly Rusku a Číně vyšle příští měsíc na svou první plavbu vojenskou letadlovou loď HMS Queen Elizabeth (v překladu Královna Alžběta). „Spojené království neustupuje, ale pluje vpřed, aby sehrálo aktivní roli při formování mezinárodního systému 21. století,“ uvedl podle webu Daily Mail britský ministr obrany.

Válečná loď v hodnotě tří miliard liber (asi 89 miliard korun) s letkou osmi stíhaček Královských vzdušných sil (RAF) F-35B na palubě vypluje 24. května na cestu do Asie. Doprovázet ji bude dalších šest plavidel Královského námořnictva, včetně ponorky vyzbrojené řízenými střelami Tomahawk, a čtrnáct námořních vrtulníků.

Podle britského ministerstva obrany „Spojené královstí opustí největší koncentrace námořní a letecké síly za poslední generaci“.

Demonstrace vlivu, moci a spolupráce s partnery

„Jakmile naše Carrier Strike Group příští měsíc vyrazí, popluje pod vlajkou globální Británie, přičemž bude promítat náš vliv, signalizovat naši moc, spolupracovat s našimi přáteli a znovu potvrzovat náš závazek řešit bezpečnostní výzvy dneška i zítřka,“ uvedl britský ministr obrany Ben Wallace.

„Celý národ může být pyšný na oddané muže a ženy, kteří budou po více než šest měsíců demonstrovat světu, že Spojené království neustupuje zpátky, ale pluje vpřed, aby sehrálo aktivní roli při formování mezinárodního systému 21. století,“ dodal Wallace, když v britském parlamentu informoval o detailech připravované plavby.

Takzvaná Carrier Strike Group (Úderná transportní skupina) má během své osmadvacetitýdenní plavby navštívit přes 40 zemí včetně Indie, Japonska, Jižní Koreje a Singapuru. Součástí družiny by měl být i americký torpédoborec USS The Sullivans a holandská fregata HNLMS Evertsen.

Součástí plavby budou i vojenská cvičení

Před plánovanou plavbou se britská „Big Lizzie“ (Velká Líza) zúčastní rozsáhlého cvičení Strike Warrior u pobřeží Skotska, o němž unikly informace minulý měsíc.

Součástí nasazení Queen Elizabeth je rovněž podpora indicko-tichomořského regionu ve snaze „posílit hluboká obranná partnerství“ a zúčastnit se cvičení při příležitosti 50. výročí Ujednání pěti obranných sil (Five Power Defence Arrangements) mezi Velkou Británií, Malajsií, Singapurem, Austrálií a Novým Zélandem.

Část námořní skupiny zamíří také do Černého moře na podporu námořních operací NATO, a to v době, kdy se situace na Ukrajině zhoršuje a napětí mezi západem a Ruskem roste. Letadlová loď HMS Queen Elizabeth do Černého moře nicméně nepopluje, protože by tím porušila mezinárodní dohodu.

Čína varuje před nepřátelskými kroky

Kolos dlouhý 280 metrů popluje Tichým oceánem do Indie, Singapuru a pak Jihočínským mořem do Japonska, čímž může vyvolat napětí s Čínou. Ta v roce 2019 Velkou Británii totiž varovala před jakoukoliv plavbou ve své blízkosti, kterou Peking považuje za „nepřátelský“ tah.

Čínský prezident Si Ťin-pching upozornil, aby plavidla, zejména amerického námořnictva, udržovala odstup od sporných Spratlyových ostrovů. Čínský velvyslanec ve Velké Británii pak dříve prohlásil, že by Británie „neměla pro někoho druhého dělat tuto špinavou práci“.

Spratlyovy ostrovy jsou jádrem trvajícího územního sporu mezi Čínou, Tchaj-wanem, Malajsií, Filipínami, Vietnamem a Brunejí. Britská letadlová loď se nicméně v rámci omezení dalších provokací Číny vyhne Tchajwanskému průlivu a v poslední etapě plavby zamíří směrem k Jižní Koreji a Japonsku.

Tagy: