Krampol zavzpomínal na herecké legendy. Högera a Štěpánka se zastal ohledně podpory nacistů

Jiří Krampol

Jiří Krampol zavzpomínal na herecké legendy a mafiána ve filmu

Za více než šedesátiletou kariéru má Jiří Krampol opravdu na co vzpomínat. Před kamerou či v divadle se navíc setkal s největšími jmény svého oboru. V rozhovoru pro CNN Prima NEWS připomněl persony, jakými byli Rudolf Hrušínský, Bohuš Záhorský či Vlasta Fabiánová. Navíc se zastal Karla Högera a Zdeňka Štěpánka. Těmto velikánům totiž někteří vyčítali jednání během 2. světové války, kdy Československo okupovali nacisté. „Lidi, kteří je odsuzují, to nemají v hlavě v pořádku,“ říká rázně Krampol.

V roce 1962 absolvoval pražskou DAMU (Divadelní fakulta Akademie múzických umění, pozn. red.) a mezi jeho profesory patřili skuteční velikáni českého herectví. Jiří Krampol tak mohl naslouchat i radám skvělého Karla Högera.

ČTĚTE TAKÉ: Trval na černé košili, shořely kvůli tomu fresky za miliony, zavzpomínal Krampol na mafiána Jonáka

„Pan Höger nám ukazoval, kde jsme udělali chybu. Dodnes si to pamatuju: abych nekoukal do země, nekřičel… Byly to takové věci, které se nezapomenou,“ vzpomíná herec na legendárního kolegu, který jej učil pohyb před kamerou. „Potom jsem měl třikrát za sebou čest s ním hrát ve filmu (Kde alibi nestačí, 105% alibi, Alibi na vodě, pozn. red.). Tam jsme s Luďkem Munzarem hráli jeho asistenty. A pan Höger byl recesista, miloval, když jsem si z něj dělal srandu, ale z pozice úcty. To on strašně miloval.“

Vytýkání zdvižené pravice

Během rozhovoru pro CNN Prima NEWS přišla řeč i na zostuzování, kterému Höger čelil poté, co 24. června 1942 spolu s dalšími herci a umělci přísahal v Národním divadle věrnost Říši, což přítomní umělci museli stvrdit vztyčenou pravicí.

„Někdo dokonce napsal knihu, na jejímž obalu je Karel Höger jak hajluje,“ připomněl pětaosmdesátiletý herec. „Podívejte, já jsem se znal velice dobře s Martinem Štěpánkem, s nímž jsme byli kamarádi od mládí. A oni odsuzovali jeho tatínka Zdeňka Štepánka, že přečetl poděkování velkoněmecké říši, za to, že nás vzala pod svá křídla. Lidi, kteří (tyto osobnosti) odsuzují, jsou normální debilové, kteří to nemají v hlavě v pořádku,“ komentoval rázně Krampol.

„Martin mi vyprávěl, že v jejich ulici zastavilo auto gestapa a ‚Herr Stepanek...‘ Nasadili ho do auta, odvezli do rozhlasu a dali mu text, který má přečíst. Představte si, kdyby Zdeněk Štěpánek řekl, že to nepřečte. Pět lidí by šlo do plynu. Šli by prostě automaticky do koncentráku.“

V případě Högera bylo obviňování z jakékoliv kolaborace s nacisty naprosto mylné. To se ukázalo po válce.

Höger alias Eva či Kalanda

Höger byl totiž aktivně zapojen do protinacistického odboje. Finančně pomáhal několika rodinám, jež měly někoho v koncentračním táboře. Podporoval i parašutistu, který se ukrýval na Moravě. Jistou dobu byl talentovaný herec i kurýrem šifrovaných zpráv. Fungoval pod krycími jmény Eva nebo Kolanda.

„Měl na starosti přijímání zpráv z centra odboje na Moravě kolem Zlína, kde operovala známá partyzánská skupina. Zprávy vozil do Prahy, kde byl členem tzv. zpravodajské brigády,“ připomněl před časem publicista Stanislav Motl pro Český rozhlas.

Slavný herec se očištění dočkal díky důkazům o své odbojové činnosti a po válce obdržel potvrzení o státní spolehlivosti a národní bezúhonnosti.

„Höger byl decentní slušňák a geniální herec,“ dodal k herecké legendě Krampol.

Polévka za 1 600

V rozhovoru pro CNN Prima NEWS se ale zavzpomínalo na mnoho dalších velkých osobností minulosti.

„Hrát s Rudolfem Hrušínským, to bylo jako pro houslistu zahrát si s Paganinim. Já jsem s ním hrál v životě mockrát. Ale pokaždé jsem měl takovou posvátnou úctu, protože on, když mluvil, tak neřekl nikdy nic, co by znělo nějak falešně. Geniální herec. A navíc naprosto skromný,“ řekl Krampol.

Herec a bavič v jedné osobě připomněl během rozhovoru také několik veselých historek. Toto mu například vyprávěla herečka Vlasta Fabiánová o svém manželu Bohušovi Záhorském:

„Bohoušek vaří výborně, to jo. Akorát to má tu nevýhodu, že talíř polévky vyjde na šestnáct set korun. Protože on tam dá želví vývar, kapary… A když se to sečte, tak by za to byla v závodní jídelně polévka pro dvě směny.“

Tagy: