Kontroverzní kratom čeká regulace, platit by mohla už brzy. Kdo a kde si ho bude moct koupit?

Vláda nezařadila kratom na seznam zakázaných látek, v plánu je jeho regulace. Protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil (ODS) pro CNN Prima NEWS přiblížil, v čem přesně bude spočívat. Dodal, že pokud bude politická vůle, může platit už na konci roku. Do té doby je však stále ve hře přesun na seznam zakázaných látek.

Kratom, tedy prášek ze slisovaných listů rostliny z jihovýchodní Asie, se v Česku prodává jako sběratelský předmět. Prodejci tím obcházejí pravidla. Tím pádem není možné kontrolovat jeho kvalitu, často obsahuje pesticidy, plísně nebo těžké kovy. Regulace by to ale měla změnit.

Jak bude vypadat?

  • Omezený nákup

Psychomodulační látku by si nemohli koupit lidé mladší do 18 let. Prodej by podle protidrogového koordinátora mohl být jen s obsluhou, ne v automatech. „Stejně jako tabák nebo alkohol vám musí vydat živá obsluha, bude tomu tak i u kratomu,“ přiblížil Vobořil, který je zastáncem regulace.

Rizikové formy závislostního chování mezi dospělými v Česku

  • Denní kuřáci: 1,5 až 2,1 milionu
  • Rizikové pití alkoholu: 1,5 až 1,7 milionu
  • Psychoaktivní látky: 1,25 až 1,45 milionu
  • Intenzivní uživatelé konopných látek: 350 až 465 tisíc
  • Lidé užívající drogy rizikově (pervitin a opiody): 43 až 46 tisíc
  • Osoby v riziku problémového hraní: 170 až 220 tisíc

  • Bez reklamy

Zakázaná by u kratomu mohla být i reklama. „To, co chci zkusit prosadit a nedaří se mi to ani u tabáku, je, aby na balení byl popis rizik užívání. Co je smrtelná dávka a podobně,“ pokračoval dále Vobořil.

  • Vymahatelnost

„Když kratom bude chtít někdo prodávat, musí si říct o povolení. Pokud poruší výše zmíněná pravidla, nedostane pokutu, ale bude mu odebrána licence,“ vysvětlil expert. Právě za prodej alkoholu nebo tabáku totiž prodejci často dostanou „jen“ pokutu.

  • Kdy?

Z trafik a automatů by už brzy mohl zmizet. „Záležet bude na tom, jestli některé strany nebudou zbytečně obstruovat. Detaily jsou připravené, regulace může začít už na konci roku,“ avizoval Vobořil.

Z praxe ale ví, že tyto plány může některá politická partaj zhatit. „Dokážu mluvit s ODS, paradoxně i s Piráty,“ dodal s tím, že do té doby stále je ve hře, že se kratom přesune na seznam zakázaných látek vedle třeba heroinu.

Na seznamu zakázaných látek je v Česku kolem pěti stovek sloučenin. Dělí se do sedmi skupin. Ministerstvo zdravotnictví teď navrhovalo do dvou nejpřísnějších skupin, třetí a čtvrté, vedle kratomu a HHC zapsat i další substance, píše ČTK.

Podle Výborného vláda schválila rozšíření třetího oddílu. Mezi zakázané látky by tak měly nově patřit syntetické opioidy brorfin, etonitazepyn a protonitazen.

Tagy: