Křeček: Budoucí generace už nebudou mít takové důchody. Nepřijatelné, rozčílil se Středula

Nastávající generace už nebudou mít tak vysoké důchody v poměru k průměrné mzdě, jako mají dnešní senioři. Ve vysílání Partie Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS to prohlásil poradce premiéra Petra Fialy (ODS) a hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček. Takový efekt podle něj nastane i přes schválení důchodové reformy, důvodem je fakt, že se lidé dožívají vyššího věku. S tím ale ostře nesouhlasil odborový předák Josef Středula, podle něj je to absolutně neakceptovatelné a lidé by se s tím neměli smířit.

Současné české důchody činí zhruba 50 procent průměrné mzdy. Příští roky se to ale zřejmě změní k horšímu. „Určitě ten náhradový poměr, který máme teď, už žádná další generace penzistů nikdy mít nebude. Budeme se z těch 50 procent spíše přibližovat ke 40 procentům a bohužel tedy budoucí penzisté, kteří budou závislí jenom na prvním pilíři, se vůči zaměstnancům budou mít výrazně hůře, než se mají dnešní penzisté,“ řekl Křeček.

Zdůraznil, že nic na tom nezmění ani schválení důchodové reformy, na které pracuje Fialova vláda. „To je prostě nevyhnutelné kvůli demografii a kvůli tomu, že chceme i současným penzistům dopřát vysoké penze. Tam bude vznikat nějaký dluh, který se samozřejmě bude muset jednou zaplatit,“ dodal ekonom.

S jeho slovy ostře nesouhlasil šéf Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula. „Takže bychom měli našim občanům říct: ,Vy budete donekonečna chudšími než Rakousko, Německo, Francie, Slovinsko, protože jste prostě v Čechách?‘ Neakceptovatelné, absolutně neakceptovatelné,“ prohlásil odborový předák ve vysílání Partie Terezie Tománkové.

ČTĚTE TAKÉ: PŘEHLEDNĚ: Letošní Velikonoce jsou rekordně drahé. Za co všechno si připlácíme?

Podle něj není na místě, aby se s takovou situací lidé smířili. „To není o smíření se s tím, co se způsobilo, ale musí se napravit to, co se stalo. Jestliže nějaký politik způsobil deficit 320 miliard ve veřejných rozpočtech, tak to je fatální a to musíme napravit. Když to napravíme, bude úplně jiný pohled třeba na situaci důchodů,“ připomněl schodek, o který se postarala bývalá vláda pod vedením Andreje Babiše (ANO). Nechvalná bilance byla z části zapříčiněna dopady covidové pandemie.

Středula však podle Křečka jen „vytváří iluzi, že když zvýšíme daně, tak se budou mít všichni lidé lépe“. „Máme nějakou ekonomiku a samozřejmě část z ní prostřednictvím daní dáme do státního rozpočtu. Pak ty peníze přerozdělujeme, ale tím nezvětšíme velikost té ekonomiky. Představa, že vyřešíme problémy zvýšením daní, že najednou všem budeme moci rozdávat plnějšími hrstmi a že se ta společnost jako celek posune na západ, tak to není,“ komentoval Křeček.

K ekonomikám typu Rakousko, Německo či Dánsko, kde je finanční síla tamních obyvatel mnohem vyšší než v Česku, se podle něj budeme blížit až v okamžiku, kdy budeme mít vyšší produktivitu práce a dělat činnosti s vyšší přidanou hodnotou.

Tagy: