Nová střecha, okna, hlídací psi. Krejčířova vila už nechátrá. Vrátí se podnikatel do ČR?

Vila Radovana Krejčíře prošla rekonstrukcí.

Vila Radovana Krejčíře prošla rekonstrukcí

Je to už 18 let, co odsouzený podnikatel Radovan Krejčíř, který chce v Česku obnovu procesu, utekl ze své vily zasahujícím policistům. Zatímco v Jihoafrické republice sedí ve vězení kvůli vraždám, únosům a drogám, legendární černošická vila má nové majitele. Obrovský dům, kde Krejčíř choval třeba žraloka, prošel rozsáhlou rekonstrukcí.

V roce 2019 vila Radovana Krejčíře vyhořela. Už v té době se jí exekutoři snažili několikrát prodat. Povedlo se to ale až předloni při osmém pokusu. Kupující zaplatili přes 21 milionů korun. Noví majitelé ale museli do vily investovat další miliony. Na první pohled je vidět, že objekt má novou střechu a okna a hlídají ho psi.

Z vily Krejčíř uprchl v roce 2005 policistům, kteří ho přišli zatknout a udělat u něj domovní prohlídku. Dopadli ho až o dva roky později v Jihoafrické republice. Česko od té doby žádá o jeho vydání. Ani po letech ale není o české žádosti jasno. „Jihoafrická republika ministerstvo spravedlnosti vůbec neinformovala o tom, jakým způsobem tu žádost vyhodnotila. Na to se stále čeká,“ popsal mluvčí ministerstva spravedlnosti Michal Pleskot.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Partnerce měl proříznout šlachy, aby nemohla utéct. Soudu v Olomouci přiznal jen „pár facek“

Krejčíř byl v Česku odsouzen k 15 rokům ve vězení za pokus o vytunelování státního podniku Čepro, přípravu vraždy celníka nebo půlmiliardový daňový únik. „Chci říct, že moje kauza je politicky motivovaná,“ hájil se Krejčíř. „Myslím si, že trestná činnost prokázána nebyla. Nejsem spokojená, že byl odsouzen z pozice uprchlého,“ uvedla Krejčířova bývalá advokátka Karolína Babáková.

Právě o opakování tohoto procesu se Krejčíř snaží. Navíc požaduje, aby u jednání mohl být osobně. Soud o jeho žádosti rozhodl tento týden, výsledek by měl být známý zřejmě až ke konci srpna. V minulosti se Krejčíř choval opačně. „Opakovaně dával všemi možnými prostředky najevo, že nechce být vydán do ČR,“ podotkl předseda odvolacího trestního soudu Martin Zelenka.

Krejčíř se může snažit o návrat i kvůli tomu, že v Česku už by měl odpykanou třetinu trestu. U nás totiž dostal mnohem mírnější trest než za zločiny v Jihoafrické republice, kde ho poslali za mříže na 35 let a další soudy ho tam ještě čekají. Podle detektiva, který Krejčířovy kauzy vyšetřoval, by byl jeho případný návrat bezpečnostním rizikem. „Tady by se rozehrálo neuvěřitelné množství divných věcí. Já si myslím, že kromě rodiny a možná některých vybraných jedinců, kteří by z toho měli finanční profit, tady není nikdo, kdo by ho tady chtěl,“ řekl bývalý policista Karel Tichý.

S Krejčířem v minulosti spolupracoval i zlínský podnikatel Michal Redl, který je hlavní postavou aktuální kriminální kauzy Dozimetr. A je pravděpodobné, že justice bude řešit právě i trestnou činnost, kterou údajně páchal s Krejčířem.

Tagy:
rekonstrukce Jihoafrická republika krimi Radovan Krejčíř Česko vila Ministerstvo spravedlnosti České republiky Karolína Babáková Michal Redl Akce Dozimetr