Stíhačky F-35? Zbytečně drahé, míní opozice. Ochrání nás až 40 let, kontruje poslanec ODS

Stíhačka F-35 by už brzy mohla být ve výzbroji českého letectva.

Pronajaté švédské gripeny by do budoucna měly v české armádě nahradit americké stíhačky F-35. Nakoupit je chce ministerstvo obrany. Podle poslance ODS a člena sněmovního Výboru pro obranu Karla Krejzy jde o dobrou investici. Česko by si díky těmto letounům zajistilo solidní vzdušnou ochranu na dalších 30 až 40 let, míní. Opoziční poslanec Radovan Vích (SPD) mu oponoval, že lepší a hlavně levnější by pro Česko bylo, kdyby pokračovalo se švédskými letouny JAS-39 Gripen.

Krejza vnímá nákup letounů F-35 jako investici do budoucna. „Švédská letadla (Gripeny) v tuto chvíli vyhovují, vojáci jsou s nimi spokojení, ale jsou konstrukčně z 80. let. F-35 je moderní letadlo, jeho životní cyklus je 30 až 40 let,“ popsal poslanec vládní ODS.

Americké stíhačky jsou sice dražší než jejich švédské protějšky a velká porce peněz by musela putovat i na novou infrastrukturu, ale podle Krejzy by to Česká republika měla být schopná zaplatit. „Jsme schopni to unést a ufinancovat, zařadí nás to mezi vyspělé a spolehlivé spojence,“ dodal Krejza s dovětkem, že česká obrana je zároveň závislá na silách Severoatlantické aliance (NATO).

Kritický byl naopak rovněž člen obranného výboru Poslanecké sněmovny Radovan Vích. Ten zastává názor, že by Česko mělo pokračovat s Gripeny. „Jejich pronájem končí až v roce 2027. Času je poměrně dost, vojáci jsou s ním spokojení a švédská strana nám dokonce řekla, že nám ty stávající předá po skončení pronájmu,“ zmínil Vích. Zároveň připomněl, že Švédsko prodává i nové verze Gripenů.

Na celé transakci mu vadí zejména cena za americké stroje. Nákup by totiž dle odhadů mohl vyjít až na 100 miliard korun. „Jsem přesvědčen o tom, že toto politické rozhodnutí bude mít velký vliv na peněženky občanů a považuji to za zbytečný výdaj,“ prohlásil poslanec SPD.

Česko chce i švédské pásové obrněnce

Podle Krejzy je však nákup dobře podložen. „Netvrdil bych, že to je jen politické rozhodnutí, bylo zde i vojenské doporučení,“ uvedl zákonodárce občanských demokratů.

Vích dále kritizoval nákup švédských obrněných vozidel CV-90, konkrétně to, že česká vláda Švédy oslovila přímo a jedná stylem „vláda–⁠vláda“. „Podle mě to není úplně transparentní. Podle mě je rozhodující kritérium maximální zapojení domácího průmyslu,“ pronesl dále poslanec opozičního hnutí SPD. Krejza mu oponoval, že způsob jednání považuje za naprosto bezpečný.

O záměru zakoupit americké bojové letouny F-35 Lightning a švédská bojová vozidla pěchoty CV-90 rozhodla vláda premiéra Petra Fialy (ODS) ve středu. Ministerstvo obrany se má obrátit kromě švédských výrobců také na USA, aby zahájilo jednání o pořízení zmiňovaných strojů.

Tagy:
armáda NATO ODS SPD Česko Karel Krejza JAS-39 Gripen Svoboda a přímá demokracie Radovan Vích Gripen Lockheed Martin F-35 Lightning II