Krematoria stále rozšiřují svoje kapacity. Nemají kam ukládat těla

Hrozí přeplnění krematorií?

Přeplněná krematoria hledají další kapacity. Obecně bývá v podzimních měsících vyšší počet úmrtí, teď jich ale přibývá i kvůli koronavirové pandemii. Pohřební firmy, které nemají kam ukládat těla, tak využívají krematoria nebo nemocniční márnice.

Například ostravské krematorium muselo zdvojnásobit kapacitu, jinak by se nebožtíci hromadili v krematoriu a nebylo by je kam dát. „Provedlo se to tak, že od pátku do neděle jsme vybudovali ne kamiony, ale stabilní chladírenské prostory, které následně byly schváleny do provozu hygienickou službou,“ řekl Ivo Furmančík, ředitel Krematoria Ostrava.

Podle Asociace pohřebních služeb hrozí přeplnění dalších krematorií i nemocničních márnic. Návrh, aby měly pohřební služby povinnost mít vlastní chladicí prostory, prý ležel na stole ministerstva pro místní rozvoj už před několika lety.

„Odbor pohřebnictví nám řekl, že je to nezajímá, je to nesmysl a že bychom tím narušovali nějaké evropské normy podnikání. Smetli to ze stolu,“ sdělil předseda Asociace soukromých pohřebních služeb Jaroslav Mangl.

„Pohřební služba nemusí toto zařízení vlastnit, ale může ho mít samozřejmě nasmlouvané u někoho jiného,“ uvedl mluvčí ministerstva pro místní rozvoj Vilém Frček.

Povinnost chladicích boxů je řešení

„Pokud má krematorium nasmlouváno několik pohřebních služeb, které nemají lednici, tak se jim zemřelí nahrnou tam,“ prohlásil provozovatel pohřební služby v Ústí nad Labem Antonín Cícha.

V případě, že by všechny pohřební služby na základě například zákonné povinnosti měly chladicí boxy, pak by podle Mangla nehrozilo, že se budou přeplňovat krematoria. „My jsme právě kontrovali tím, že může přijít nějaká pandemie nebo nějaká mimořádná událost, kde bude více zemřelých osob najednou,“ dodal šéf Asociace soukromých pohřebních služeb.

Kdyby některá pohřební služba měla méně peněz, nabízí se i obyčejný starý lodní kontejner. Investice do takového boxu představuje necelých 200 tisíc korun. Tolik by prý každá pohřební služba mohla zvládnout zaplatit.

Tagy:
stůl pohřeb Ostrava pohřební služby úmrtí Ústí nad Labem Jaroslav Mangl krematorium kapacita pohřební služba Vilém Frček Iva Furmančík Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky Krematorium Ostrava, a.s.