Zelenskyj shrnul válku do 100 slov. Přitom bojujeme jen o tři, zdůraznil

Volodymyr Zelenskyj

Válka na Ukrajině trvá už 100 dní

Ruští vojáci mají pod kontrolou zhruba 80 procent města Severodoněck. Ukrajinští obránci města ale údajně vlákali ruské jednotky do pasti a nyní podnikají protiútoky. Kreml vyzval redakce ruských státních a provládních médií, aby nezveřejňovaly články o délce trvání války na Ukrajině. Prezident Volodymyr Zelenskyj u příležitosti 100 dnů od vypuknutí ruské invaze zveřejnil další videovzkaz. Jsme stále tady, sdělil. Čečenský vládce Ramzan Kadyrov slibuje, že ruská vojska budou na Ukrajině rychlejší a efektivnější.

AKTUÁLNÍ DĚNÍ NA UKRAJINĚ SLEDUJTE V NOVÉM ON-LINE ČLÁNKU ZDE.

Ukrajinští obránci v Severodoněcku vlákali ruské jednotky do pasti a nyní podnikají protiútoky. Uvedl to poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Oleksij Arestovyč. Blíže neupřesněné vojenské úspěchy ve východoukrajinském městě zmínil také prezident Volodymyr Zelenskyj. Situaci na místě nelze kvůli aktivním bojům nezávisle ověřit.

Ruská armáda po předchozím mohutném ostřelování vstoupila koncem minulého týdne do Severodoněcku, který slouží jako prozatímní administrativní centrum z velké části okupované Luhanské oblasti. Podle Kyjeva se ruským jednotkám podařilo ovládnout již zhruba 80 procent města.

„Vlákali jsme ruské vojáky do pasti v Severodoněcku tím, že jsme předstírali, že se města vzdáváme. Ruské velení je nyní v šoku. Už ohlásili dobytí SD (Severodoněcku), když naše vojska zahájila tvrdý protiúder a nyní cupují moskevské soudruhy na kusy, navzdory jejich letecké a dělostřelecké převaze,“ uvedl Arestovyč na Facebooku.

Ruská armáda dál ze svého území ostřeluje Černigov i Charkov. Ve svém pravidelném projevu to řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. „Dočasně okupovaná území našeho státu jsou nyní zónou nepřetržité katastrofy, za kterou je plně odpovědné Rusko. Za zničení životů sousedů zaplatí okupanti plnou cenu,“ dodal.

Rovněž vystoupil se svými kolegy v krátkém videovzkazu u příležitosti 100 dnů od vypuknutí ruské invaze. Jsme stále tady, sdělil. Napodobil tak video, které zveřejnil den po vpádu ruských vojsk na Ukrajinu. Později zveřejnil projev, v němž 100 dní války shrnul do 100 slov. „Přitom bojujeme jen o tři: mír, vítězství, Ukrajina,“ vzkázal.

Kreml vyzval redakce ruských státních a provládních médií, aby nezveřejňovaly články o délce války na Ukrajině, a nestrhávaly tak k ní pozornost čtenářů, napsal server Meduza s odvoláním na dobře informované zdroje. V pátek 3. června válka vstoupí do svého 100. dne.

Tagy:
válka invaze Ukrajina Volodymyr Zelenskyj Rusko Ramzan Kadyrov ruská invaze na Ukrajinu