Hřibova kritika? Ultimáta a výkřiky do médií nefungují. Musíme spolupracovat, říká Fiala

Petr Fiala, předseda vlády

Rozhovor s Petrem Fialou

Premiér Petr Fiala (ODS) mluvil v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS o situaci s ukrajinskými uprchlíky v Česku. Mimo jiné si rýpnul do pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti), který minulý týden vládě vzkázal, že Praha uzavře své asistenční centrum ve Vysočanech, pokud kabinet do pěti dnů nezahájí práce na vytvoření systému rozdělení utečenců do krajů. Spor mezi vládou a vedením Prahy se podle Fialy už uklidnil.

Od začátku ruské invaze na Ukrajinu uprchlo do Česka již více než 340 tisíc lidí. Některé regiony v čele s Prahou jsou na svých limitech kapacit. Hlavní město se kvůli tomu dostalo do konfliktu s vládou. Fiala si však Hřibovy výroky nebral osobně.

„Občas někdo možná trochu ztratí nervy. Někomu se třeba blíží volby, neříkám nic konkrétního. Neberu to nějak úkorně. S panem primátorem jsem mluvil, několikrát týdně v kontaktu je s ním Vít Rakušan. Situace se postupně řeší a uklidňuje,“ řekl Fiala ve vysílání CNN Prima NEWS. Zmínkou o volbách zřejmě narážel na fakt, že Hřib bude již na podzim obhajovat post pražského primátora.

„Situaci zvládneme jako Česko jen, pokud budeme spolupracovat. Zatím to tak je. Spolupracuje vláda, hejtmani, starosti, policisté, hasiči, občané. Ultimáta či výkřiky do médií nefungují a situaci to nepomůže,“ rýpnul si premiér do Hřiba.

Rozpor spočíval v přerozdělování uprchlíků do jednotlivých regionů. Hřib, jehož strana je rovněž členem vládní pětikoalice, minulý čtvrtek kabinetu vzkázal, že Praha uzavře své asistenční centrum ve Vysočanech, pokud kabinet do úterý nezahájí práce na vytvoření systému rozdělení uprchlíků do krajů.

Vypadá to ale, že vláda a vedení Prahy opět našly společnou řeč. „Pan primátor mi přislíbil, že do dokončení jednání rozhodně nebude dělat žádné ukvapené a unáhlené kroky, což by uzavření pražského centra ve Vysočanech určitě bylo,“ potvrdil v úterý ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

I přes některé problémy s částí utečenců považuje Fiala migrační vlnu za zvládnutou. Česko si podle něj v tomto ohledu vede nejlépe v Evropě.

Tagy: