Zase padala a brečela. Čínská krasobruslařka se sesypala, fanoušci s ní nemají slitování

Jeden velmi smutný příběh na olympijských hrách píše čínská krasobruslařka Ču I. Na svá vystoupení nebude po zbytek svého života vzpomínat s radostí. Už po svém premiérovém vystoupení, při němž upadla, se na ni snesla vlna kritiky. Ta ještě zesílila po pondělí, kdy se na ledě nechtěně ocitla hned dvakrát. Domácí fanoušci ji poté nemilosrdně pranýřovali.

Před čtyřmi lety se rozhodla pro rázný krok. Tehdy se ještě jmenovala Beverly Zhu a žila v americké Kalifornii. Vzhledem k jejím kořenům vyměnila americké občanství za čínské a hodlala se ukázat na olympiádě v Pekingu. Chtěla, aby ji Číňani přijali za svou.

Ale to se absolutně nedaří. Po svém představení pod pěti kruhy se pro místní stala antihrdinkou. Napřed pokazila v neděli týmovou soutěž, kdy svým zaváháním a nárazem do mantinelu připravila Čínu o šanci na zisk medaile.

„Myslím, že jsem cítila velký tlak, protože vím, že všichni v Číně byli dost překvapeni, že jsem ve výběru. A já jsem jim opravdu chtěla ukázat, co umím. Ale bohužel se mi to nepovedlo,“ sdělila své pocity.

Dopředu věděla, že bude pod drobnohledem. Místní na ni vzhledem k místu narození pohlížejí skrz prsty, do toho jim vadí, že neumí plynně čínsky. Už před hrami se v největším státě světa mluvilo o tom, že místo v týmu měly dostat jiné krasobruslařky. A že ona byla upřednostněna díky protekci, protože její otec je slavný vědec. Na sociální sítí Weibo schytala po svém nedělní zaváhání mnoho urážek a posměchu, v rozhovoru pro závodě se rozbrečela, aniž by vůbec stihla reakce přečíst. Populárním se stal zejména hashtag #ČuIspadla.

Bylo jasné, že zvládnout psychicky další den týmové soutěže bude pro 19letou Ču I extrémně náročné. Možná i proto ve volné jízdě spadla hned dvakrát a mezi ženami skončila suverénně poslední, opět – dokonce přímo ještě na ledové ploše – uronila několik slz. A vypadala, že se zhroutí.

Oběť kyberšikany?

Weibo opět zaplavila vlna negativních reakcích, tentokrát s ještě větší intenzitou. Správci sítě dokonce některé příspěvky museli smazat a pozastavily několik účtů. Nechtěli, aby se nezadržitelně šířilo, jakým způsobem čínská olympionička pohořela.

„Nemá sílu a zdá se, že na ledě neprojevuje žádnou vášeň, žádné nadšení,“ napsal jeden z uživatelů sociálních sítí. Jiní se jejímu utrpení vysmívali. „Nesnáším, že pláče. Mohou slzy něco vyřešit?“ uvedl další internetový glosátor

V moři kritiky se občas objevily i podpůrné zprávy. Ale nepřekvapivě to bylo třeba i od lidí víceméně napojených na stát. „Vybíjet si emoce na této mladé sportovkyni pomocí sociálních sítí, házet na ni špínu, když udělá chyby… To je zkrátka kyberšikana,“ poznamenal Chu C'-ťin, známý bývalý šéfredaktor nacionalistických novin Global Times. Jeho příspěvek byl masivně sdílen.

Tagy:
Peking Olympijské hry Kalifornie kritika olympijské hry krasobruslení sport Čína Letní olympijské hry v Tokiu 2021 Weibo Ču I