Krkonoše trpí kvůli neukázněným turistům. Za přestupky hrozí vysoké pokuty, varuje expert

Davy lidí na Sněžce

Jak se chovat v národních parcích?

Na Sněžku během jednoho dne dorazí až deset tisíc turistů. Hojně navštěvované jsou i další české hory. Vysoké počty turistů nejsou problém, ten představují neukáznění lidé, zdůraznil ve vysílání CNN Prima NEWS Radek Drahný ze Správy Krkonošského národního parku. Za porušení nařízení přitom hrozí pokuty až do výše sta tisíc korun.

Krkonoše jsou cílem mnoha návštěvníků. Přeplněné jsou ale jen určité oblasti. „Sněžka, pramen Labe, Mumlavský vodopád. Na vrcholu Sněžky může být až 10 tisíc lidí denně, zbytek území ale tím ‚overturismem‘ netrpí,“ popsal ve vysílání CNN Prima NEWS Radek Drahný ze Správy Krkonošského národního parku.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Najednou se objevil obrovský mrak. Žena natočila smrtící lavinu ve francouzských Alpách

„Krkonoše snesou mnoho návštěvníků. Patří do pětice nejnavštěvovanějších národních parků na světě. Absolutní číslo ale není takový problém jako počet neukázněných návštěvníků. Když jich je hodně, hory trpí,“ řekl Drahný.

Nejčastějším přestupkem, kterého se lidé dopouštějí, je porušení zákazu vstupu do volného terénu v klidovém území. „Klidové území je to nejcennější, co v Krkonoších máme. Jsou tam nejvzácnější přírodní fenomény a turisté tam mohou procházet jen po vyznačených cestách, mnozí to ale nerespektují,“ sdělil Drahný s tím, že dalším frekventovaným přestupkem jsou nelegální vjezdy na území národního parku.

Výše případné pokuty se následně posuzuje ve správním řízení. „Jde o to, v jaké lokalitě a jak závažný přestupek to byl. Obecně lze říct, že za porušení pravidel v národním parku hrozí fyzické osobě pokuta až do výše sta tisíc korun,“ upozornil Drahný.

Mluví se také o tom, že by se vstup do národních parků zpoplatnil. Česká legislativa to ale zatím neumožňuje. „Kdo cestuje po světě, ví, že do národních parků se vstupné platí. V Polsku se vstupné platí, v Čechách ne, je to trochu matoucí. Peníze, které by se vybraly, by pomohly rozvoji regionu,“ uvedl Drahný. Dodal, že by se určitě nejednalo o drakonickou částku. „Vstupné, o kterém jsme diskutovali, by mohlo být na úrovni polského národního parku, kde to je zhruba 40 korun za den,“ upřesnil.

Tagy:
národní park Polsko hory Krkonoše Sněžka Česko Správa Krkonošského národního parku Pramen Labe Mumlavský vodopád