Kromě holých zdí z něj nezbylo nic. Zámeček Lány povstal z prachu, leží v největší oboře v ČR

Lánský zámeček u Břeclavi

Zámeček Lány u Břeclavi

Od revoluce chátral a dokonce na něj prý byl vydán příkaz k demolici. Teď ale zámeček Lány u Břeclavi díky soukromému majiteli povstal po rozsáhlé rekonstrukci z popela. Tedy vlastně z prachu. To bylo podle jeho kastelána vedle špíny a osekaných zdí to jediné, co na místě při první obhlídce našli.

Zámeček Lány se nachází na jižní Moravě, není to tedy ten, který slouží prezidentům. Kam až oko dohlédne, je obehnán největší oborou v České republice –⁠ má přes 4 200 hektarů. Najdete tu mimo jiné i pozůstatky původně vysázených solitérních stromů. „Obora vznikla někdy v roce 1870, kdy ji Lichtenštejnové oplotili kvůli imigraci zvěře. Obora Soutok skýtá obrovské množství různých slepých vodních ramen a malých jezírek. Je v ní hodně fauny a flory, k vidění jsou volně se pohybující stáda daňků, jelenů, divočáků,“ vykládá Miroslav Uko, kastelán Zámečku Lány.

Diamant uprostřed lesů

A tady, v lužních lesích, vyrostl před více než dvěma sty lety na přání knížete Jana I. z Lichtenštejna lovecký zámeček. Podle starosty Břeclavi Svatopluka Pěčka dotvořil důmyslné rozmístění staveb v Lednicko-valtickém areálu, který patří do světového dědictví UNESCO: „Když si přeložíme z němčiny název Lichtenštejnů, je to svítící kámen. Zjednodušeně můžeme říct diamant. A na mapě vidíme, že jednotlivé stavby nebyly samoúčelně postavené, ale jsou umístěny do tvaru diamantu.“

ČTĚTE TAKÉ: Žezla a koše dříve bránily nehodám na dráze. Muzeum v Hradci potěší železniční nadšence

Snad největší zkouškou prošel zámeček Lány po druhé světové válce. „Po válce tu bylo vyhlášené pohraniční pásmo a celý objekt používala armáda, která zde působila až do roku 1989. Potom areál koupily soukromé osoby, které se ho snažily zrekonstruovat, ale nedařilo se jim to. My jsme sem přišli v roce 2020, kdy jsme začali rozsáhlou rekonstrukci,“ vypráví kastelán v pořadu Prima Česko.

Rekonstrukci komplikoval už jen fakt, že chyběla jakákoliv dobová fotodokumentace a v budově nezbyl žádný nábytek. Zkrátka nic, čeho by se dalo na první dobrou chytit. Majitelé tedy pátrali v archivech a inspirovali se okolními lichtenštejnskými stavbami.

Pro nové zámecké pány byla obnova historického místa životní výzvou. Trvala tři roky. „Celé to bylo zarostlé. Stavba navenek působila, že je v nějaké kondici, ale nebyla. Uvnitř byly všechny stěny osekané na cihlu, šlo o víceméně hrubou stavbu. Nejdochovalejší část, kterou jsme se snažili zrekonstruovat podle záznamů, které jsme našli v Zemském archivu v Brně, bylo vřetenové schodiště,“ podotýká Uko.

Zámeček Lány se nachází v nejjižnější části Lednicko-valtického areálu. Je památkově chráněný a zároveň leží v chráněné oblasti Soutok. Turisté sem teď mohou po 70 letech. „Toto místo je ideální pro turisty, celá obora má neskutečné cyklotrasy,“ říká Sabina Baleková, správkyně areálu Zámečku Lány.

Samotný zámeček by se do budoucna mohl stát i kulturním centrem. Kdo ví, třeba sem někdy za zážitkem dorazí i někteří z potomků slavného rodu Lichtenštejnů.

Tagy:
rekonstrukce Břeclav Jihomoravský kraj Česko Světové dědictví UNESCO okres Břeclav Lednicko-valtický areál Zámek Lány purkrabí Lichtenštejnové Jan I.