Zákaz kryptoměn v Číně? Lidem v zemi to nevadí, nadále bitcoin těží, ukazují data

Čína a bitcoin

Cryfin aktuality, 17. díl

I když je bitcoin v Číně oficiálně zakázaný, lidé v zemi ho nadále těží. A poslední dobou už to zjevně ani neskrývají. Z dostupných dat vyplývá, že čínští těžaři nadále obstarávají více než pětinu výkonu bitcoinové sítě. Co dalšího hýbe světem kryptoměn? To už napoví další díl pořadu Aktuality z kryptosvěta ve spolupráci se společností Cryfin.

Čína v minulosti zakázala bitcoinové transakce i bitcoinovou těžbu, čímž de facto právně znemožnila jakoukoli manipulaci s touto nejznámější kryptoměnou. Mnozí občané si ale zjevně z tohoto zákazu příliš hlavu nedělají.

Nová data Cambridge Centre for Alternative Finance ukazují, že zdaleka ne všichni čínští těžaři zemi po zákazu opustili a poslední dobou už ani neskrývají svou lokalitu pomocí připojení VPN. „Podle dat ze září poskytovala Čína bitcoinové sítí druhé největší množství hash rate (22,9 procenta), hned po USA (27,69 procenta),“ upřesnil Cryfin.

Restart systému Terra?

Mezitím v kryptoměnovém prostoru nadále pokračuje kauza kolapsu systému Terra a jeho přidružené kryptoměny luna. Do Kwon, šéf Terraform Labs, nabídl nové řešení problému, chce provést takzvaný fork na blockchainu Terry, což by způsobilo schizma na dva nové protokoly.

„Měl by vzniknout nový blockchain, který se také bude jmenovat Terra. Ten dosavadní by se měl přejmenovat na Terra Classic. Aktivum, které bylo dosud známé jako luna bude nově luna classic (LUNC) a na novém blockchainu bude nová luna,“ přiblížil Cryfin.

Firmy věří v NFT

I v době poklesu cen a celkové skepse v kryptoměnovém prostoru nadále přibývá firem, které věří, že fenomén digitálního umění NFT bude mít jednou na internetu své místo. Ke službám, které už s nezastoupitelnými tokeny koketují (Facebook, Instagram, Twitter), se chce přidat také hudební platforma Spotify.

Určití umělci budou moci v této hudební aplikaci vystavovat a také propagovat vlastní NFTs. Žádnou vlastní burzu virtuálního umění ale Spotify nespustí, uživatelé tak budou pouze odkazovat na externí tržiště.

Tagy: