Kuba: Leží na JIP a víme, že do dvou dnů zemřou. Neočkovaní podcenili covid jako Horká

Martin Kuba

PARTIE Terezie Tománkové 23.1.2022 11:55

Hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba (ODS) v Partii naléhavě apeloval na očkování a popsal tristní situaci v některých nemocnicích. „Jsme společnost, která musí každého, kdo onemocní, nakonec do nemocnice přijmout. Je tam strašná spousta lidí, kterým říkali, ať se nenechají očkovat. Teď tam leží, mají morfin a my víme, že do dvou dní zemřou,“ prohlásil. Příkladem podceňování problému je podle něj smrt zpěvačky Hany Horké, která odmítala vakcinaci.

V Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS Kuba připomněl, že má očkování dva rozměry. Jeden je osobní – každý si může říct, že se nechce nechat očkovat. Druhý rozměr je společenský. „Ale pak musíme říci, že jsme společností, která se nedokáže v jeden moment postarat o všechny pacienty, protože nebude mít tolik lůžek,“ zdůraznil hejtman.

Právě tento dopad je podle něj velmi důležitý. „Respektuji, že se někdo nechce očkovat, ale jsme ve společnosti, která každého, kdo onemocní, musí v nemocnici přijmout. A já se sestřičkami mluvím. Je tam strašná spousta lidí, kterým někdo říkal, ať se neočkují, že jsou v pohodě. Teď tam leží, mají morfin a my všichni vidíme, že do dvou dní zemřou,“ pokračoval.

Tyto jednotlivé případy jsou podle Kuby velmi smutné. „Myslím, že případ zpěvačky Hany Horké z minulého týdne je ukázkou velmi nešťastného chování a podceňování problému,“ připomněl smrt zpěvačky, která zemřela po úmyslném nakažení covidem. „Respektuji, že lidé mají na očkování rozdílný názor, ale společnost musí znát oba tyto pohledy,“ dodal.

Demagogie SPD

Kuba nepovažuje za správné, že se vláda nakonec nerozhodla zavést povinné očkování pro některé profese. „Když se chce společnost chránit, tak by bylo dobré, aby byla proočkovaná. Byl jsem pro povinnost u určitých skupin, když jsme měli přetížené nemocnice. Nyní je pozdě, povinné očkování mělo proběhnout dříve, například před nástupem delty. Rozhodnutí vlády respektuji,“ prohlásil jihočeský hejtman.

Senátorka Alena Dernerová (STAN) k povinnému očkování poznamenala: „Jsem za jeho zrušení ráda. Už takto polarizovaná společnost by se polarizovala ještě více. Možná jsme ve fázi, kdy se covid stane chřipkou. Pak by očkování nemělo smysl. Kdo se chce očkovat, může, povinnost by byla zbytečná.“

Poslanec David Kasal (ANO) však doplnil, že i když nebyla povinnost očkování schválena, měla by se vakcinace stále podporovat. „Ministr Válek řekl, že se bude inspirovat zahraničím – Rakousko zavedlo povinnost, Německo to zvažuje. Za mě by se profesní skupiny měly očkovat. Jak bude pacient reagovat, když se nakazí od neočkovaného personálu? Kdo ponese odpovědnost?“ ptal se.

Ještě před příslušným jednáním vlády proti povinnému očkování rozhodně vystupovala poslankyně Karla Maříková (SPD). Výsledek proto vítá. „Vláda to neudělala z dobré vůle. Kdyby chtěla dostát svým slibům, mohla vyhlášku zrušit hned, jak nastoupila. Předcházel tomu však velký tlak. Očkování snižuje riziko těžkého průběhu, ale nebrání nakažení. A že neočkovaný personál může nakazit pacienta? To může i ten očkovaný,“ reagovala na Kasalova slova.

Kuba na to reagoval ostře: „Maříková předvádí demagogickou debatu. Vakcína není repelent, aby na vás covid nesedl. Má chránit plíce a organismus, abyste neskončili v nemocnici.“ Výrok poslankyně SPD označil za „naprostou demagogii“. „Chápu, že jste hlasitou menšinou. Společnost je rozštěpena, ale bohužel proto, že se o to snažíte a používáte demagogickou argumentaci, kterou jste nám teď převedla,“ uzavřel hejtman.

Maříková dodala, že Kuba zřejmě špatně slyší. „Řekla jsem, že očkování může bránit těžkému průběhu. Jen proto by ale neměla být vakcinace povinná. Došlo by k tomu, že by lidé z profesních skupin začali odcházet. Jsou zde diskriminační opatření, očkovaní jsou protežováni a není to v pořádku,“ doplnila.

Tagy: