Kubek: Za nárůstem jsou chyby politiků a letní lehkomyslnost, restaurace bych zavřel

Milan Kubek

V Česku od pondělí platí kvůli pandemii koronaviru nouzový stav. K situaci se o překot vyjadřují lékaři, odborníci i politici. Svůj názor sdělil v oficiálním prohlášení také prezident České lékařské komory (ČLK) Milan Kubek, který varoval před radami samozvaných odborníků, kterým jde podle něj jen o mediální pozornost. Současnou situaci okomentoval i v úterním pořadu 360° s Terezií Tománkovou.

Kubek vyzval, aby lidé nebezpečí koronaviru nepodceňovali. Podle něj se nejedná o sezonní chřipku, neboť infekce mnohdy trvale poškodí zdraví pacienta, bez ohledu na jeho věk. „Aktuální situace způsobená naší letní lehkomyslností a chybnými rozhodnutími vládnoucích politiků je jistě vážná, ale pokud budeme zodpovědní, tak věřím, že je přesto řešitelná,“ sdělil.

Za chybuje považuje například to, že bývalý ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) neměl žádnou autoritu. Jeho náhrada Roman Prymula byl prý dobrou volbou. „Já si myslím, že v dané situaci lepší kandidát na ministra nebyl. Pan Prymula se nemusí nic učit, prostě naskočil do rozjetého vlaku,“ dodal.

Prezident ČLK v 360° upozornil na rostoucí počet pacientů, kteří vyžadují hospitalizaci. „Přibývá nakažených lékařů i dalších zdravotníků a nemocnice již musely přistoupit k omezování některých plánovaných operací a zákroků, které je možno odložit, aby zůstala zachována dostatečná kapacita pro pacienty s nemocí COVID-19 i pro ostatní těžce nemocné. Existují totiž i jiné nemoci, na které je možné umřít,“ uvedl Kubek.

Současná protiepidemická opatření měla být podle šéfa ČLK schválena už dříve, nejpozději začátkem září. „Jejich cílem rozhodně není likvidace ekonomiky ani omezování osobních svobod, ale zpomalení šíření infekce tak, aby naše zdravotnictví dokázalo nápor nemocných zvládnout,“ dodal.

Co se týče kultury a restaurací, Kubek by jejich provoz maximálně omezil, to znamená zavřel. Důležité je také podle něj nechat otevřené alespoň mateřské školy a první stupně základních škol. Testování na koronavirus by mělo být zdarma. „Čím více lidí budeme testovat, tím méně lidí bude v karanténě. Je lepší někomu zaplatit test, než mu vyplácet nějaké sociální dávky,“ řekl s tím, že chce téma probrat na středeční schůzce s ministrem zdravotnictví.

Podle Kubka má být pro Česko varováním kolaps zdravotnictví v americkém New Yorku na přelomu dubna a května tohoto roku. „Ve městě, kde za normální situace umírá z nejrůznějších příčin 1200–1500 lidí týdně, se počet úmrtí v kritických týdnech zvýšil na 6000–8000. Nemá smysl spekulovat, kdo z nich zemřel ‚na COVID-19‘ a kdo ‚s COVID-19‘, tisíce lidí zemřely zbytečně a třeba i bez koronavirové nákazy, prostě proto, že se zdravotnictví dočasně zhroutilo. Takové katastrofě, která na jaře postihla také Itálii, Španělsko či Velkou Británii, musíme u nás předejít,“ uvedl.

Čtvrtým R je zdravý rozum

Podle Kubka mají lidé respektovat pravidlo tří R, tedy čisté ruce, nasazení roušky a rozestupy. „Navíc pak jako čtvrté R používejte zdravý rozum a vyhýbejte se situacím, kdy byste se mohli nakazit. Buďte opatrní a ke svému okolí ohleduplní. To, že něco není zakázáno, ještě přece neznamená, že to musíme dělat,“ apeloval.

Pokud mají lidé zdravotní problémy, nemají se bát kontaktovat lékaře. „Na druhou stranu nedbejte na rady různých ‚odborníků‘, kteří zlehčují nebezpečí, o kterém často sami nic nevědí. Těmto lidem, kteří nenesou žádnou zodpovědnost, většinou nejde o nic jiného než o mediální pozornost. Chtějí být prostě zajímaví za každou cenu. Radím vám, ignorujte je,“ dodal Kubek k závěru prohlášení.

Tagy: