Prameny, architektura a zábavné trasy. Na výlet po Luhačovicích láká i unikátní průvodce

Luhačovice patří mezi nejkrásnější města na Moravě. Své návštěvníky lákají nejen krásnou přírodou a lidovou kulturou, ale také rozmanitou architekturou. Jsou proto protkány nejrůznějšími turistickými trasami, které doplňuje i unikátní zvukový průvodce.

Lázně vděčí za svůj věhlas především svým léčivým minerálním pramenům. Vyvěrá jich tady hned šest. Jeden z těch nejstarších vyvěrá na Ptačím náměstí.

Město poznávané všemi smysly

Kromě malebnosti a krásy, které Ptačí náměstí nabízí, se zde nachází pramen Aloiska. Ten pomáhá při zažívacích potížích a je opravdu pro silné nátury. Má velice výraznou chuť.

Ptačí náměstí v Luhačovicích vyhledávají hlavně zamilované páry, které si ho často volí jako místo pro svůj svatební obřad. Náměstíčko má své romantické kouzlo za každého ročního období.

„Ptačí náměstí je startovní místo, odkud začíná Stezka ptačích budek a krmítek. Na počátku čítala 46 budek a od té doby různě narůstala. Budky jsou vystaveny z různých materiálů, nejedná se jenom o dřevo, ale i o sklo, keramiku, porcelán, ale taky papír nebo textil,“ popisuje Jarmila Ďurďová, projektová manažerka cestovního ruchu Lázní Luhačovic.

Kromě této stezky, si lidé mohou užívat okolní přírodu a místní architekturu také na dalších turistických trasách, kde se něco zajímavého dozví. Pomůže jim při tom i zvuková mapa Luhačovic. Ta funguje jako audio průvodce, který prostřednictvím rozhlasových her představuje historii Luhačovic, ale také známé osobnosti města.

„Je to velice jednoduché, stačí, když si návštěvník zajede do Městského informačního centra, a tam si může zapůjčit MP3 přehrávač. Dostane k němu sluchátka a zároveň tištěnou mapu. Celá zvuková mapa je rozdělena do pěti tras, každá má deset zastavení – celkem 50 zvukových nahrávek. Tyto nahrávky obsahují rozhovory známých představitelů lázní, kteří se zasloužili o vybudování a rozvoj lázní,“ vysvětluje dále Ďurďová.

Turista se rovněž může zaposlouchat do historie, když si do telefonu stáhne aplikaci a načte QR kód. „QR kódy jsou rozmístěny podél všech tras. A prostřednictvím nich se dostanete ke konkrétním nahrávkám vztahujícím se k místu,“ doplňuje projektová manažerka cestovního ruchu Lázní Luhačovic.

Návštěvníci si mohou vybrat z pěti tras

V tištěné verzi mapy je pak zvýrazněno všech pět tras. Každá z nich má své jméno: Janáček, Básník dřeva, Zákulisí lázní, Seréniové a Příběh vody. Trasy jsou označeny jednotlivými znaky, podle kterých se turisté orientují. „Jedná se o nového turistického průvodce a vznikl proto, abychom představili jedinečnou architekturu Luhačovic právě prostřednictvím tvůrců krásných budov, které se v Luhačovicích nachází,“ říká Jarmila Ďurďová.

V mapce, kterou návštěvníci získají v infocentru, je k dohledání celkem 60 objektů od 35 architektů. V Luhačovicích se turisté zkrátka nudit nebudou. Příroda, prameny i zábavné turistické trasy, to je to, co tady na ně čeká.

Tagy: