Lék na covid pro lidi s těžkým průběhem. Ministerstvo schválilo používání Regeneronu

Ministerstvo zdravotnictví povolilo používání neregistrovaného léku na COVID-19 od firmy Regeneron. Uvedlo to na svém webu. Ministerstvo udělilo výjimku pro 12 tisíc dávek léku, do Česka by měly dorazit od března do května. Lék s názvem REGN-COV2 je určen pro pacienty, kterým hrozí těžký průběh nemoci COVID-19. Jeho použití už dříve doporučil Státní ústav pro kontrolu léčiv. Povolení bude platit do konce letošního roku.

Zdravotníci mohou léčivo podat pacientům starším 12 let s váhou alespoň 40 kilogramů, kteří mají vysoké riziko zhoršení zdravotního stavu. Může se jednat mimo jiné o pacienty po transplantaci, s onkologickým, hemato-onkologickým či autoimunitním neurologickým onemocněním, s cukrovkou prvního typu nebo lidi s vysokou obezitou.

Čtyři tisíce dávek za měsíc

Lék je určen pro pacienty, kteří zatím nevyžadují hospitalizaci kvůli nemoci COVID-19, příznaky onemocnění u nich netrvají déle než sedm dní a neuplynuly více než tři dny od pozitivního testu na koronavirus.

Distribuci léčiva bude v Česku zajišťovat firma Roche a bude jej rozvážet podle pokynů fakultních nemocnic v pražském Motole a v Brně, kam budou léky primárně dovezeny. Od března do května by mělo Česko dostat každý měsíc čtyři tisíce dávek.

Lék je kombinací monoklonálních protilátek casirivimab a imdevimab, což jsou proteiny, které mají bránit vstupu viru do lidských buněk. V současnosti se používá v USA, Evropská agentura pro léčivé prostředky na začátku února zahájila jeho průběžné hodnocení. Jako první v Evropské unii se jej rozhodlo experimentálně používat Německo. Léčbu tímto lékem také na podzim podstoupil tehdejší prezident USA Donald Trump.

Ministerstvo už v únoru povolilo použití podobného léku tohoto typu: bamlanivimabu od firmy Eli Lilly. Minulý týden jej zdravotníci podali prvním pacientům.

Použití zatím neregistrovaných léků v ČR umožňuje zákon o léčivech po vyžádání stanoviska SÚKL. Podle zákona pak výrobci ani zdravotníci nenesou odpovědnost za případné důsledky jeho použití. V současné době je oficiálně na léčbu nákazy novým typem koronaviru schválený jediný lék, látka remdesivir od firmy Gilead Sciences. Česko jí každý měsíc objednává tisíce dávek.

Tagy: